A mobilkapcsolat jelene és jövője: ezek az eSIM-képes telefonok előnyei

Megosztás

A mobilos technológiák rohamos fejlődésével együtt számos praktikus és kevésbé praktikus innováció is napvilágot látott az elmúlt években. Míg sok apróság nem több egy-egy újabb listázható tulajdonságnál, addig a beágyazott microchipként funkcionáló eSIM valóban meghódította a kommunikációs iparágat. Teljes mértékben még nem vette át az uralmat, de jó úton halad afelé, hogy a hagyományos, fizikai kártyák csak a múltból köszönjenek vissza.


Cikkünkben összegyűjtöttük, melyek az eSIM legnagyobb előnyei, és hogyan változtatják meg a SIM-kártyákról alkotott korábbi tapasztalatainkat.

Ma már nem csak a mobilod, de a SIM-kártyád is lehet modern

A mobilipar elképesztő gyorsasággal alkalmazkodik a legújabb fogyasztói igényekhez. Ennek köszönhetően napjainkra már nem csak az új okostelefonok sorozatos megjelenésével szembesülünk, hanem azok technológiai hátterének átalakulásával is. E téren az egyik legnépszerűbb módosítás jelenleg, hogy a SIM-ek (Subscriber Identity Module) virtuális változatban is elérhetőek, amelyek más, modernebb lehetőségeket teremtenek a felhasználók és a gyártók számára.


Működésük és funkciójuk szerint az eSIM-ek a klasszikus plasztikkártyák tulajdonságait biztosítják – és még annál is többet.

Korszerű, kényelmes, multifunkcionális: íme 3+1 ok, amiért megéri eSIM-képes telefon mellett dönteni

Újradefiniált kényelem és nagyfokú rugalmasság

Az első SIM-kártya a kilencvenes években debütált, és eddig nem is sokat változott. Az egyetlen paraméter, amiben időről időre megújult, a mérete – így jutottunk el a mini, micro és nano méretű plasztikkártyákig. Kevesen vannak, akiknek életükben legalább egyszer nem kellett ellátogatniuk a szolgáltatójukhoz, hogy SIM-kártyájukat az optimális méretre vágják vagy segítséget kérjenek azok behelyezéséhez.
Épp ezért az eSIM elsőszámú pozitívuma, hogy sokkal kényelmesebb és rugalmasabb megoldást kínál, hiszen beágyazott kialakításával teljesen megszűnik a fizikai kártyacsere összes formája. Ráadásul így több mobilhálózati profilt is létre lehet hozni, amelyek között a váltás csupán pár gombnyomás. Emellett az eSIM aktiválásához sem szükséges ellátogatni az egyes szolgáltatókhoz, mert az új díjcsomag online térben, távolról is kiválasztható és üzembe helyezhető.

Dual SIM-képes telefont meghaladó funkcionalitás

Korábban kizárólag akkor volt lehetőség dupla hálózatot használni az okostelefonunkon, ha dual SIM-kompatibilis készüléket választottunk. Ezt a technológiát haladja meg az eSIM, amivel nem csak kettő, de a telefon típusától függően akár 3-4 vagy annál több eltérő hálózatot és díjcsomagot is hozzáadhatunk az eszközünkhöz.


Ennélfogva az EU-n kívüli nemzetközi utazások során is könnyedén igénybe vehetjük a helyi hálózatokat – ezzel elkerülve a borsos telefonhasználati díjakat –, valamint a magánéletünkben használt és a céges telefonunkat is egybeolvaszthatjuk a praktikum jegyében.

Zöldebb jövő

Napjainkban már a legnagyobb vállalatok is törekednek a minél fenntarthatóbb megoldásokra, így a mobilgyártó cégeknél is egyre több kezdeményezést láthatunk erre. Ehhez járulnak hozzá az eSIM-képes telefonok is, hiszen kialakításukból adódóan támogatják az iparág ökológiai lábnyomának csökkentését.

Előállítási folyamatuk és használatuk minimalizálja a műanyaghulladék-termelést és széndioxid-kibocsátást, hiszen az eSIM
-nem plasztikból készül,
-nem lehet fizikailag lecserélni vagy eltávolítani,
-beágyazottságának köszönhetően nem jár csomagolási hulladékkal,
-mivel digitális, csekély az esély rá, hogy tönkremegy,
-online értékesítik, így a forgalmazása nem igényel kiszállítást, és a megszerzéséhez sem kell autóba ülni.


Mindent összevetve tehát a klasszikus műanyag kártyák gyártásának és árusításának megszüntetésével az eSIM-technológia nagymértékben hozzájárul a környezetbarátabb működéshez.

+1 Az innovatív kialakítás a gyártóknak is megéri

Amióta a készülékhasználat merőben túlmutat a hívások és üzenetek kezelésén, az új telefonok sokkal fejlettebb technológiával rendelkeznek az akár csak két-három évvel ezelőtti modellekhez képest is. Ennek következménye, hogy a mobilgyártóknak folyamatosan megoldást kell találniuk a nagyobb kapacitás biztosítására.


Az eSIM-technológia ilyen szempontból is forradalmi újítás, mert a fizikai kártyák helyének felszabadulásával még nagyobb és strapabíróbb akkumulátorok kerülhetnek az eszközökbe, arról nem beszélve, hogy a vékonyabb kialakítás esztétikusabb designra is lehetőséget ad.

Az eSIM-technológia még személyre szabottabbá teszi a készülékhasználatot

A fentiekből tisztán látszik, hogy az eSIM-technológia számos szempontból forradalmasítja a mindennapos készülékhasználatot. Akár a kényelem, a praktikum, vagy épp a fenntarthatóság játszik fontos szerepet az életünkben, az innovatív lehetőség még személyre szabottabbá és szabadabbá teszi feladataink kezelését a mobil segítségével.

Kapcsolódó cikkek