A miskolci Mechatronikai Ipari Park fejlődése

Megosztás

Az elmúlt néhány évben jelentős fejlődésnek indult a miskolci Mechatronikai Ipari Park, sőt teljesen be is népesült a Miskolc Érted Fejlődik program keretében.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában történő finanszírozásból megvalósult projekt célja egy 3,5-4,0 m széles, egyirányú forgalmat biztosító aszfaltút megépítése volt, mely biztosítja a Mechatronikai Ipari Park körbejárhatóságát.

A fejlesztés célja kettős volt:

  • egyrészt a közösségi közlekedés működése vált hatékonyabbá, az ipari parkban működő vállalkozások munkavállalói számára a közösségi közlekedéshez való hozzáférés javult, a szolgáltatási színvonal emelkedett,
  • másrészt az ipari parkban lévő egyes ingatlanok megközelítése is könnyebbé és gyorsabbá vált a megépült út révén.

A fejlesztés mindezeken túlmenően hozzájárult ahhoz is, hogy a még értékesítésre váró ingatlanok vonzóbbá váljanak az érkező befektetők számára. Az út létesítésével teljeskörűvé vált a terület közúton történő körbejárhatósága, ezáltal minden, befektetésre alkalmas ingatlan aszfalt burkolatú kapcsolattal rendelkezik, ami jelentősen megnöveli a terület értékesítési potenciálját.

A Miskolc Holding Zrt. kiemelt céljának tekinti a helyi és térségi gazdaság fejlődését, illetve jövedelemtermelő képesség támogatását. A gazdasági fejlődés, illetve a munkahelyteremtés érdekében fontos cél a működő vállalkozások közvetett támogatása, illetve új vállalkozások letelepedésének ösztönzése. Az iparterület fejlesztésének célja az volt, hogy hozzájáruljon a jelenlegi foglalkoztatási szint megtartásához, illetve további növeléséhez.

Az infrastrukturális fejlesztés mellett több beruházás megvalósítása is lezajlott. A város három éve vásárolta vissza azt a területet, ami ezelőtt évekig üresen állt. A visszavásárlást követően a terület hasznosításával megtelt az Ipari Park. Az egyik nagy beruházást – egy logisztikai csarnok építését – az InfoGroup hajtotta végre. 

Az utóbbi tíz év munkája meghozta a gyümölcsét, hiszen néhány száz négyzetméter kivételével minden terület gazdára lelt a parkban. Ugyanez igaz az Északi Ipari Parkban, amit nemrégiben jártunk be: ott már minden négyzetméter építés alatt áll. Az idetelepülő cégek azért választják Miskolcot, mert itt a gazdaságfejlesztés egy olyan egycsatornás megoldást kínál, ami segíti az idetelepülésüket a kezdetektől az üzembe helyezésig. Remélem, hogy hónapokon, éveken belül itt már olyan épületek állnak majd, ami a város gazdaságának előrelendülését tovább segítik. Azt szeretnénk, hogy minél több cég, és ezáltal minél több tehetséges fiatal találja meg itt a számításait – emelte ki a tavalyi ünnepélyes átadón Veres Pál polgármester.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megvalósuló program összköltsége 2.008.052.675 forint volt.

Kapcsolódó cikkek