Elindult a világ legnagyobb emberi jogi kampánya, a Levélíró Maraton

Megosztás

Magyarországon is elindult a február 10-ig tartó globális akció, melynek során emberek milliói írnak levelet, hogy olyan embereken segítsenek, akikkel soha nem találkoztak. A szolidaritás erejével valódi eredményeket elérő Levélíró Maratonon idén először személyesen is részt lehet venni budapesti, pécsi és debreceni kávézókban.

2001-es indulása óta a Levélíró Maraton kampányban 50 milliónál is több akcióval több mint 100 ember életébe hoztunk pozitív változást. “A Levélíró Maraton sikereit elsősorban nem mi, az Amnesty irodákban dolgozók érjük el: csak az eszközöket adjuk azok kezébe, akik elég bátrak ahhoz, hogy cselekedjenek. Egy olyan világban, ahol egyre több a jogsértés és egyre nagyobb a széthúzás, mi azért dolgozunk, hogy emlékeztessük az embereket: nincsenek egyedül, és közösen, egymással összefogva tényleg megváltoztathatják mások életét.” – mondta Matyasovszki Fanni, az Amnesty International Magyarország munkatársa.

Idén 11 olyan ember történetével foglalkozunk, akiknek az emberi jogait hatóságok vagy nagyvállaltok sértették meg. Az esetek között van egy amerikai férfi, akit annak ellenére ítéltek halálra, hogy nem volt közvetlen bizonyíték ellene, egy lengyel nő, akit azért ítéltek el, mert segíteni szeretett volna egy bántalmazó kapcsolat túlélőjének biztonságos abortuszhoz jutni, és két őslakos vezető, akik beperelték az ausztrál kormányt, mert az nem tesz eleget a klímaváltozás és a szülőföldjük lassú pusztulása ellen. Egy levél, email, Facebook poszt megírása vagy egy petíció támogatása nem sok idő, de képes emberek életét megváltoztatni, és a világot egy kicsit jobb hellyé tenni, erre pedig egyre nagyobb szükség van. A Levélíró Maraton azok kampánya, akik szeretnének másokon segíteni, és ezzel a közös világunkat egy kicsit jobb hellyé tenni. Ezekkel az eszközökkel közösen írhatjuk felül az igazságtalanságokat. 

“Az emberi jogok a világ minden táján egyre nagyobb veszélyben vannak. Egy ilyen helyzetben könnyű elsiklani a sikerek felett, pedig azokra is van példa. Addig, amíg képesek vagyunk a közösség erejével embereket életben tartani és döntéshozókat felelősségre vonni, mi akkor is folytatni fogjuk, ha a munkánk egyre nehezebbé válik” – fejtette ki Matyasovszki Fanni.

Az idei Levélíró Maraton során 11 ember történetével foglalkozunk, köztük:

a brazil aktivista, Pedro Henrique, akit 31 évesen öltek meg. 4 évvel később a gyilkossággal gyanúsított rendőrök még mindig szolgálatban vannak, és a tárgyalásuk sem kezdődött még el. Pedro anyja, Ana Maria évek óta küzd azért, hogy a fia gyilkosait felelősségre vonják.

Pabai és Paul két őslakos vezető, akik beperelték az ausztrál kormányt, amiért nem tesz semmit, hogy a klímaválság miatt emelkedő tenger ne öntse el a szülőföldjüket. A közösségükért, földjükért és hagyományaikért harcolnak.

Justyna Wydrzyńskát azért ítélték el Lengyelországban, mert egy bántalmazó kapcsolatban élő nőnek segített abortusztablettához jutni.

Az idei történetek és minden további részlet elérhető a Levélíró Maraton honlapján, illetve idén először budapesti, debreceni és pécsi kávézókban személyesen is lehetőség van leveleket és üzeneteket küldeni a kampány szereplőinek.

Kapcsolódó cikkek