A scotch sokszínűségét reprezentáló whiskyfajták

Megosztás

Minek tudható be a híres-neves scotch fogyasztását övező valóságos kultusz? Miért szeretik olyannyira sokan a különféle skót whiskyfajtákat? Illetve milyen úton és módon fonódik össze a különleges italok fogyasztása a kultúrával?

Ilyesfajta kulturális magasságokba szeretnénk meginvitálni a kedves olvasót a bejegyzés erejéig. Járjunk utána közösen annak, hogy mi mindennek köszönhető Skócia nemzeti italának elképesztő varázsa.

Mi a titka a scotch fogyasztását körülvevő kultusznak?

Nem a legegyszerűbb feladat szavakba önteni mindezt. Mondhatni az italra nagymértékben jellemző tőzeges füstösség, valamint a kifinomult, előkelő, és harmonikus ízek találkozása valósággal szerelembe ejti az embert.

Nem is lepődünk meg rajta túlzottan, hogy többek között az iDrinks whisky választékában a scotch változatok igencsak népszerű, egyúttal megbecsült választással érnek fel.

Aki rajongó, pontosan tudja, hogy sokkal többről van szó, mint vegytiszta élvezetről. Az előkelő ital kortyolása kulturális jelentőséggel bír. Valóságos művészet, ahogy a természet erőforrásait ilyen minőségben tudjuk a test és a lélek felfrissítésére, továbbá az érzékek élvezetére alkalmazni.

A skót kultúra

Skóciában egymást váltják a festőien zöld mezők, a kalandos sziklák, a kacskaringós ösvények és a zord kietlen vidékek. Történelmi távlatokba nyúlik vissza a rengeteg kastély elképesztő látványa, és mindezt a tiszta levegő varázsa teszi feledhetetlenné.

Az ország igencsak bővelkedik természeti erőforrásokban, és arrafelé a jelek szerint remekül értenek, hogy ezt ki is aknázzák. Nem véletlen, hogy a kristálytiszta víz, illetve a tőzeg felhasználása célzottan a whiskykészítés területén is tetten érhető.

A scotch csodálata, fogyasztása, vagy akár a gyártása arrafelé hagyomány. Whiskynek nevezni például csakis azt a párlatot lehet, amely legalább 3 évig és egy napig érlelődött egy hordóban. Vagyis a minőségből a legkevésbé sem hajlandók engedni.

A scotch sokszínűségét reprezentáló whiskyfajták

Skóciában nem nehéz lepárlóüzembe ütközni, elvégre az ország 3 különböző régiójában több mint 100 gyártóegységben zajlik a lázas munka. Ennélfogva szép számmal akad a scotch sokszínűségét tükröző remek párlatokból is.

Ott van példaként a tőzegviharzás egyfajta szimbóluma, az Islay szigetéről származó Storm névre keresztelt italkülönlegesség. Ha valaki inkább az édes füstösség mágiájára kíváncsi, akkor a The Ileach Peaty Single Malt kortyolásával érdemes próbát tennie.

Titokzatos maltnak számít, egyúttal igencsak testes darab a maga 57%-os alkoholtartalmával a Scarabus Islay Single Malt Batch Strength. De említést érdemel a Felvidék Sherry és Bourbon hordós hegylakó blendje.

Kapcsolódó cikkek