4 tipp, hogy visszanyerd az önbizalmad a nyelvtanulásban

Megosztás

Szakmai előrelépés, kiköltözés vagy nyaralás? Számos okból kezdhetünk el nyelvet tanulni. Ám mindegyik nyelvnél más árnyalatokra, finomságokra kell odafigyelnünk – és ez bizony komoly próbatétel lehet. Főleg az elején, amikor még alig merünk emiatt megszólalni… Segítünk, hogy feloldd a nyelvtanulói blokkot!

Mitől alakulhat ki bennünk a szorongás a nyelvektől?

Ez egy összetett kérdéskör. Lehet, mindig is kevés volt az önbizalmunk, de az is, hogy egyszerűen a perfekcionizmusunk az, ami gátol. Hogy a tökéletes sem “elég jó”…

De akár az is, hogy úgy hisszük: nálunk mindenki csak jobb lehet. Mindezek gyökere azonban sokszor az, hogy bizonytalannak érezzük tudásunkat az adott témakörben. Az Együtt Németül ingyenes német leckék sokaságát kínálja online, ha németből szeretnél fejlődni. Velük szabadon fejlesztheted tudásod, ahogyan az időd engedi – ezzel is növelve magabiztosságod a nyelvhasználatban.

Ezt tedd, ha legyőznéd gátlásaidat éles helyzetekben

Nem, nem az alkoholfogyasztásra gondolunk a nyelvvizsga vagy az érettségi előtt. Annál sokkal jobb ötleteink vannak, melyekkel hosszabb távon is eredményes lehetsz!

Címkézni, címkézni!
Emberek helyett tárgyakat, kis post-itekkel. Írd ki a kis lapocskákra az aktuális nyelvlecke legfontosabb szavait, és ragaszd azokra a helyekre, ahol a leggyakrabban megfordulsz! Így akár a reggeli kávéd közben (a hűtőn), a munkád során (az asztalod felett) vagy akár lefekvéskor (ágytámla) is szembesülhetsz az újonnan tanult szavakkal. Amelyek így idővel biztos, hogy beléd ivódnak – méghozzá erőlködés nélkül.

“Kedves Naplóm…”
Romantikusan hangzik? Ha tetszik az ötlet, miért is ne írhatnál életed aktuális, fontos eseményeiről németül, kézzel, a saját naplódba? A kézírás amiatt is lényeges, mert így sokkal jobban rögzülnek benned a szavak, mintha gépelnél.

Extravagáns szókincsbővítés
Nem feltétlenül kell ragaszkodnod a másoknak bevált módszerekhez. Kitalálhatsz akár újakat is, a saját igényeidnek megfelelően. Mit szólnál például egy idegen nyelvű beszélgetőtárshoz, akit online ismertél meg? Vagy ahhoz, ha a kedvenc filmedet most célnyelvi (német, angol stb.) felirattal néznéd meg?

És a legfontosabb: ne légy túl szigorú magaddal!
Nem egy lexikon vagy, hanem egy élő, hús-vér ember. Ezt sose felejtsd el. Fogsz még sokat fejlődni. Leszel még annál is sokkal ügyesebb, mint amilyen most vagy. A nyelvtanulás egy hosszú, akár élethosszig tartó folyamat is lehet, ha igazán komolyan vesszük. Csak élvezd az utat, és ne engedd, hogy bármi is elvegye a kedved!

Egy online tananyagcsokor, amelyet bármikor elérsz

Ha a választott nyelved a német, akkor már biztosan szembesültél azzal, mennyiben különbözik például az angoltól. Vagy legalábbis, a ragozási nehézségekkel. Az Együtt Németül ingyenes tananyagaiban választ kaphatsz a legégetőbb kérdéseidre is. Így akkor is lesz egy online segítséged, ha éppen nem érsz el senki mást.

Kapcsolódó cikkek