Ma elbúcsúzhatunk a késő nyári időtől, holnaptól beköszönt az igazi ősz

Megosztás

A mai nap még kiélvezhetjük a meleg, késő nyári időt, de holnaptól igazán ősziesre fordul az időjárásunk és nem valószínű, hogy az idén még visszatér a nyárias idő.

Az enyhe éjszaka után kezdetben elszórtan ködös, borús idővel indul a szombat. Később azonban feloszlik a felhőzet és a köd is igazi meleg, napos időre számíthatunk. A hőmérséklet csúcsértéke a 25 fokot is elérheti. Ha szeretnénk kiélvezni a jó időt, akkor még jobb ha ma tesszük, mert később már nem nagyon lesz rá lehetőségünk.

Estétől megerősödik a a DNy-i, majd az ÉNY-i szél és egyre felhősebbé is válik időjárásunk. Vasárnap beköszönt az igazi őszi időjárás. Erőteljes lehűlés várható, a csúcsértékek alig érik majd el a 15 fokot. Jelentősebb mennyiségű csapadékra is számíthatunk.

Hétfőtől ismét szárazabbnak ígérkezik az idő, de a hűvös idő marad, a legmagasabb hőmérséklet rendre 11 és 15 fok között alakul majd. A hét második felében pedig visszatér a csapadékosabb idő is. Az éjszakák is jelentősen hűvösebbek lesznek, de fagyoktól még nem kell tartani. A minimum hőmérséklet 4 és 5 fok között alakul majd.

Kettős fronthatás terheli szervezetünket. A melegfrontra érzékenyekre gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív-és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus). A megfigyelések szerint a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet. A sok napsütés pozitívan befolyásolja hangulatunkat, ezért ajánlott kihasználni a kellemes időjárást és minél több időt a szabadban tölteni – írja dr. Pukoli Dániel opvosmeteorológus.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Forrás: Köpönyeg.hu

Kapcsolódó cikkek