A gázszerelő kontár munkája miatt került veszélybe egy 11 fős borsodi család élete

Megosztás

A gázszerelők szakmai nyilvántartásában nem szereplő elkövető egy családi házban gázkazánt cserélt, amelyhez nem a típusa szerinti égéstermék elvezetőt csatlakoztatta, így a lakók szén-monoxid mérgezést szenvedtek.

A Kazincbarcikai Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt – olvasható az Ügyészség közleményében.

A vádirat szerint a vádlott a vonatkozó jogszabály szerinti szakmai nyilvántartásban gázszerelőként nem szerepel, ennek ellenére 2020 év végén elvállalta egy borsodi kistelepülésen lévő családi házban az elromlott gázkazán kicserélését. A szerelés alkalmával nem tett eleget a szakmai előírásoknak, mely szerint a gázfogyasztó készülékhez csak olyan égésterméket elvezető eszköz csatlakoztatható, amely biztosítja a maradéktalan elvezetéshez szükséges huzatot.

A gázkazán kéményhez történő csatlakoztatásakor nem a típushoz rendszeresített alkatrészt szerelte be, hanem konzervdobozból kivágva készített csatlakozót alkalmazott, így az égéstermék nem tudott maradéktalanul a szabadba távozni.

2021. december elején, hajnalban a lakótérbe került szén-monoxid következtében a lakásban tartózkodó 3 felnőtt és 8 kiskorú személy enyhe fokú szén-monoxid mérgezést szenvedtek.

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben próbára bocsátás intézkedést indítványozott.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek