Nem emelkedett az iskolai menza ára Miskolcon

Megosztás

Az önkormányzat ráadásul több ezer gyermek esetében szociális alapon átvállalja a rászorulók önrészét is.

Miskolcon a közétkeztetéssel kapcsolatos feladatokat egy külsős vállalat, a KEM Zrt. látja el – írja riportjában a Minap.hu. A portál a miskolci önkormányzattól megtudta, hogy a gyermekétkeztetési szolgáltató idén tavasszal kétszer emelt árakat, ezzel próbálva fedezni a megnövekedett előállítási költségeket – vagyis az infláció miatt drágább élelmiszer-beszerzéseket és az energiaárak drasztikus megemelkedését.

A lap azt is megtudta, hogy a megyeszékhely önkormányzata jelenleg is tárgyal a miskolci közétkeztetést ellátó céggel, mely a drasztikus áremelkedésekre és ennek kapcsán a veszteségeire hivatkozva további áremelést szeretne. Az önkormányzat számára ugyanakkor az az elsődleges szempont, hogy a közétkeztetés színvonalát fenntartsák.

A Minap.hu a konkrét számokról is írt: április 1-je óta, napi háromszori étkezés igénybevétele esetén az óvodákban napi bruttó 685 forintot, az általános iskolákban pedig napi 820 forint étkezési térítési díjat kell fizetniük a szülőknek.

Teljes árat azonban csak a gyerekek töredéke fizet: az óvodákban valamivel több mint háromszázan, általános iskolákban közel hétszáznyolcvanan, középiskolákban pedig közel négyszázan.

Az 50 százalékos normatív kedvezményben általános iskolák esetén 962 fő, középiskolák esetén 259 fő részesül. A 100 százalékos normatív kedvezményre pedig az ovik esetében 2204 fő, az általános iskoláknál 2349 fő, míg középiskolák esetén 21 fő jogosult.

Miskolcon az állam mintegy 934 millió forinttal járul hozzá a gyermekétkeztetéshez. Azonban ez az összeg is csupán a teljes költség felét teszi ki. A költségek további részét – mintegy 22 százalékát – a térítési díjakból befolyó bevétel fedezi, a fennmaradó 28 százalékot pedig az önkormányzat saját forrásból finanszírozza. Ráadásul több ezer gyermeknél szociális alapon átvállalja a rászorulók önrészét is.

Nagy kérdés, hogyan alakulnak majd az inflációs mutatók. Ha nem lesz javulás, szakértők szerint január környékén újabb áremelés jöhet. Az önkormányzat, egyéb más terhei mellett, átvállalja a különbözetet, nem hárítja a szülőkre. A gyermekétkeztetésre szánt állami normatíva azonban alig haladja meg az idei keretet a 2024-re elfogadott költségvetésben.

Forrás: Minap.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek