Több mint száz program: két hét múlva indul a Kerekdomb Fesztivál

Megosztás

112 program, köztük koncertek, borkóstolók, színházi és irodalmi előadások várnak mindenkit szeptember 15. és 17. között Tállyán a nyolcadik Kerekdomb Fesztiválra. Fellép többek közt a 30Y, az Elefánt, a Follow The Flow és Palya Bea is a háromnapos őszindító fesztiválon. 

Az idei fesztivál teljes programja már elérhető a fesztivál weboldalán és a ma megjelent műsorfüzetben – áll a szervezők csütörtöki közleményében. A Kerekdomb Fesztivál ezúttal is mindenkit Európa mértani közepére csábít: a festői Tállya borászati kultúrájával, mesélő történelmével könnyedén mindenkit magával ragad. Itt keresztelték meg Kossuth Lajost, tanítatták Rákóczi Ferencet, Mikszáth Kálmán Különös házassága egy itteni pletykára épült, a föld alatt elterülő hatalmas pincerendszer pedig finom borok és pálinkák őrzője. A Kerekdomb Fesztiválon ezeket is megízlelhetjük, a bor- és gasztro élmények mellett pedig felfedezhetjük Tállya és környéke értékeit is, de van helye a bulizásnak is. A három nap alatt ugyanis a fesztiválon a nagyszínpados fellépőktől a feltörekvő előadókig válogathatunk. 

„Tállya igazán sokszínű település gazdag történelmi múlttal, emellett az ott található 17 borászat és pálinkafőzde is jó alapot kínál a látogatóknak. Mi azt szerettük volna a Kerekdomb Fesztivállal elérni, hogy ezt a települést és annak értékeit minél többen megismerjék, ennek érdekében koncerteket, színházi és irodalmi előadásokat, beszélgetéseket, színes családi- és aktív programokat hozunk évről évre a helyi kertekbe, pincészetekbe, akik minden évben nagyon várják és készülnek saját programjaikkal a Kerekdombra. Itt minden pohár bor mellé jár egy jó történet vagy dal. Tavaly már több, mint 5000 ember indította itt az őszt, reméljük idén is sokan csatlakoznak hozzánk” – mondta el Ernhaft Attila, a fesztivál egyik főszervezője. 

Nézzük, mi minden vár ránk szeptember 15. és 17. között. 

Zenétől a versekig 

A Kerekdomb Fesztivál legnagyobb színpadán, a Vincellér Ház Nagyszínpadon idén az Elefánt, a 30Y, a Parno Graszt, a Follow The Flow és Ivan & The Parazol lép fel, a Szűcs Pincészetben Palya Bea, Meszka, Géem, Áron András, a Dos Diavalos és Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák dalaira rophatjuk, míg a Nyerges Udvarban többek közt aZorka, Ripoff Raskalnikov & Nagy Szabolcs, Richard Zalai, DOROGI egy szál gitár, Yewo akusztik és Saya Noé koncert vár. Idén új zenei helyszínként köszönthetjük a Palota Borházat, ahol a Hangfoglaló Program fiatal tehetségei mutatkoznak be: Domingo, Grabovski, Ben T Kadar, Cataflamingo, Tiansen, Heavy Brains, Kaktus, Majré és Sisi. 

A tállyai evangélikus templom komolyzenei koncertek helyszíne lesz, itt hallhatjuk Horváth Márk orgonaművészt, az Idősek énekkarát, amely Borsod-Abaúj Zemplén vármegye kedvelt kórusa, a Szirtes Quintet Így szerettem volna élni címen költő óriások verseit szólaltatja meg vonós ötös hangszerelésben, de itt lép fel a Miskolci Szimfónikus Zenekar is.  

Az Oroszlános Udvar az irodalom és akusztikus előadások otthona lesz: itt hallhatjuk Lackfi János, Vecsei H. Miklós és Szirtes Edina Mókus Jóéjtpuszi! c. előadását, Gryllus Dániel Budapesti Tücsökmuzsikáját, Prieger Zsolt pedig Mészöly Miklós verseiből és saját szerzeményeiből szőtt alkotásaival érkezik. 

A Lindengarden Gasztro Portán Ízek, illatok, Petőfi címmel Jászter Beáta és Novák Zoltán műsorát nézhetjük meg, ahol az irodalomhoz és a zenéhez a környék borait és jellegzetes ételeit kapcsolják. A Zsadányi Borteraszon hallhatjuk többek közt Kollár-Klemencz László Öreg Banda című zenés irodalmi estjét, de itt lép fel a Herself és a Flirt is.

Színház 

A Közösségi Ház színházzá változik három napra, ahol az Art-Színtér A pillangók szabadok, valamint a Mesterhármas című darabjait, valamint Kocsák Tibor és Miklós Tibor Utazás című koncertszínházi előadását láthatjuk. A fesztivál zárónapján, vasárnap a Vincellér Ház Nagyszínpadon a Love Shake – Az élet összeráz formabontó darabot nézhetjük meg Rezes Judit és Szabó Győző előadásában. 

A festői Mailloth-kastély is fesztiválhelyszínné változik a Kerekdomb alatt. Itt nézhetjük meg a Malter-Vándor Filmfesztivál versenyfilmjeit, az NFI pedig olyan klasszikusokat vetít majd, mint a Meseautó, a Csinibaba vagy a Moszkva tér. Itt lesznek a Tájoló Tradíció és Innováció Alapítvány borral és szőlőszettel foglalkozó beszélgetései, előadásai és kóstolói is. 

Folyékony örömök és finom falatok

A Tokaj-hegyaljai borvidék részeként Tállyát megannyi szebbnél-szebb szőlődűlő veszi körül, az alatta elterülő, terebélyes pincerendszer pedig a jó borok őrzője. A Kerekdomb Fesztiválon a pincészetek különféle kóstolóprogramokkal, pince- és dűlőtúrákkal is készülnek, hogy ne csak ízlelgessük, de meg is ismerjük a borvidék különlegességeit. A Figi és Lipikénél például a Tokaj Magic szerzőjével játékos vakkóstolón is kipróbálhatjuk magunkat, a Rózsa Pincészet jótékonysági kóstolóval, pincelátogatásokkal készül, a Lindergarden pedig pezsgős reggelit is szervez. És ez még csak ízelítő Tállya számos borászatából, ahol a finom borok és falatok mellett mindenhonnan szól valami muzsika, megnézhetünk valamilyen kiállítást, sőt, a Dévabornál akár jógázhatunk is. 

Aktív kikapcsolódás

A gyerekeknek Ringató foglalkozásokkal készülnek a szervezők és nekik szólnak az Alkotóház programjai is, ahol a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesületének köszönhetően különféle mesterségekkel ismerkedhetnek meg, de gyerekkoncertek és játszóház is várja a gyerkőcöket. Aki szeretné felfedezni a környéket, az megismerkedhet Tállya történetével a hosszúlépés.járunk? helytörténeti séták valamelyikén, benevezhet egy e-bike túrára vagy bodrogi evezésre is, vasárnap pedig a Tállya-Golop futóversenyen is megméretetheti magát 5, 10 vagy éppen 15 kilométeren. Aki csak egy napra látogatna el a Kerekdombra, annak érdemes megnéznie a MÁV-START és a Volánbusz közös napijegyét, a Tokaji Borongolót, amely lehetővé teszi a környék felfedezését a Tokajbusszal. 

A Kerekdomb Fesztivál a tökéletes ősznyitó, ahol minden adott egy izgalmas, aktív hétvégéhez. A fesztivál programjaiért és a kedvezményes bérletekért irány a www.kerekdombfeszt.hu.

Kapcsolódó cikkek