Hogy válasszunk minőségi védőeszközt a munkához?

Megosztás

Számos olyan védőeszköz van a piacon, melyek megkönnyítik, vagy egyáltalán lehetővé teszik az egyes munkafolyamatokat. És hogy ezek közül hogyan válasszuk ki a megfelelőt számunkra? Ennek járunk utána ebben a cikkben. Lássuk!

Milyen védőeszközök vannak?

2020-ban gyakorlatilag az egész világ megismerte az FFP1, FFP2, FFP3 jelöléseket. Holott addig csak azok ismerték, akik olyan fizikai munkát végeztek, melyhez mindenképp szükség volt egy ilyen jelöléssel ellátott pormaszkra. Ha megnézzük az Épkézláb Munkaruha védőeszközeit, akkor láthatjuk, hogy ezek is alapvetően munkavédelmi eszközök.

De nemcsak álarcok és maszkok közül választhatunk, hanem például védőszemüvegeket, sisakokat, fülvédőket vagy akár zuhanásgátlókat is beszerezhetünk. Ezek mindegyike egy konkrét típusú védelmet fognak számunkra biztosítani. Így biztonságban tudhatjuk a légutakat, a fülünket, a szemünket, de egy heveder és kötél segítségével konkrétan az életünket is. Így nem nehéz belátni, hogy ezek bizony nemcsak hasznos, de szükséges védőfelszerelések is egyben.

Az előírásokat mindig tartsuk be!

Számos olyan munkakör van, amiben nemcsak ajánlott, hanem egyenesen kötelező bizonyos védőeszközöket használni. Ez nem egyéni mérlegelés kérdése, nem is cégfüggő, hanem munkavédelmi törvényi előírás, amit be kell tartani!

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy egy elvégzendő munkára milyen előírások vonatkoznak. Ez lesz ugyanis az alapja annak, hogy milyen munkavédelmi felszereléseket kell vásárolnunk. Ha így teszünk, akkor nem fogunk súlyos bírságokat kapni, illetve a feladatot végzőnek is biztosítjuk a megfelelő védelmet, a biztonságos munkakörnyezetet.

Nem mindegy, honnan szerezzük be a védőeszközöket

Nagyon figyelnünk kell arra is, hogy csak megbízható helyről szerezzünk be védőeszközöket. Ugyanis ha nem így teszünk, akkor előfordulhat, hogy a vásárolt termékek nem fogják azt a védelmet nyújtani, amire számítunk. Így a hamis biztonságérzet akár tartós károsodáshoz is vezethet, sőt akár emberi életek is veszélybe kerülhetnek miatta!

Csak magas minőségű eszközöket vásároljunk, melyek minden olyan szabályozásnak, előírásnak megfelelnek, melyek az adott terméktípus esetén elvártak. Ha valamiben nem vagyunk biztosak, akkor inkább kérdezzünk rá a kereskedőnél, hogy garantáltan jól válasszunk!

Mindig törekedjünk a maximális védelemre!

Nemcsak a védőeszközökről kell gondoskodnunk, de alapból olyan környezetet kell megteremtenünk, ami minimalizálja a veszélyforrásokat. Illetve természetesen olyan minőségű és védelmi képességgel ellátott munkaruházatot is kell vásárolnunk, ami megfelel az előírásoknak és az adott feladathoz a legjobb.

Azonban nemcsak erre kell figyelnünk, hanem arra is, hogy kényelmes legyen bennük dolgozni. Egy olyan munkaruha, ami gátol a mozgásban, feszélyez vagy szimplán csak kényelmetlen, jelentősen leronthatja a munkamorált és a hatékonyságot.

A fentieket figyelembe véve érdemes megvásárolni a megfelelő munkavédelmi eszközöket és ruházatot.

Kapcsolódó cikkek