Mindenkire szükség lesz, hogy születésnapi fényt kapjon az Avasi kilátó

Megosztás

Kerek évfordulót ünnepel Miskolc, ugyanis vasárnap lesz éppen 60 éve annak, hogy a megyeszékhelyen felépült az ikonikus Avasi kilátó. A felújítás alatt álló építmény hiába alszik “téli álmot”, egy ilyen kerek évfordulót meg kell ünnepelni.

Közösen világítsuk meg az Avasi kilátót! – ezzel a felhívással invitálja a miskolciakat augusztus 20-án,vasárnap este sötétedéskor a tévétoronyhoz egy civil kezdeményezés. Azt szeretnék, hogy minél többen hozzanak zseblámpát, LED-lámpát, lehetőleg szuper erős fényű kézilámpát, hogy valamivel 20 óra után együtt fordíthassák azok fényét a város jelképének számító építmény felé.

Jelenleg is tart az avastetői létesítmény teljes körű felújítása, a folyamat félidejére esik az a dátum, amely kedves lehet minden, a város modernkori történetét ismerő és tisztelő miskolci számára:

egy 1963-as keddi napon (épp augusztus 20-án) sok százan-ezren ünnepelték az új Avasi kilátó elkészültét és hivatalos átadását.

Igazi “születésnapi” ünnepségre majd a 2023-as esztendő végén lesz mód az aktuális, felújítást záró avatással – de az augusztus végi kerek dátumot se hagyja veszni az Észak-Keleti Átjáró Egyesület.

A kilátó hatvanadik születésnapján tehát arra kérik a városlakókat, hogy aki tud, fogja az erős fényű (lehetőleg új technikájú, LED-es) zseblámpáját, hozza magával vasárnap este sötétedéskor az Avastetőn jelenleg található építési területhez. A találkozás időpontja a jelképes 19:63, vagyis (az 1963-as dátumra utalva) a 20:03 perc, amit követően 20:23-kor venné kezdetét az akció. A találkozás pontos helye pedig: a kilátós építési terület kerítésén kívül, a déli (Perczel Mór utca felőli) oldalon, tehát ott, ahol most meg lehet kerülni az építési területet a Mendikás dűlő felől a játszótérre tartva.

Az Átjáró egyesület aktivistái a „közösségi fényjáték”, vagy ha úgy tetszik, „alternatív tűzijáték” mellett még egy meglepetéssel várják az érdeklődőket. Ez alkalommal fogják bejelenteni a szintén a kilátós szülinap kapcsán meghirdetett online-offline nyomozós-rejtélyes játékuk indulását; ezen a következő hetekben bárki részt vehet, aki szereti a várostörténethez kötődő feladványokat, játékokat. (A feladványok sora jövő hétfőtől az utanamsracok.blogspot.com weboldalon fog megjelenni.)

Az esti programot megelőzően a kirándulni vágyókat már vasárnap késő délután városi sétára invitálják az átjárósok. A tőlük megszokott tematikájú túra a belvárosból (a főutca–Kandia köz sarokról) indul, 17 órakor, és az Avastetőn piknikkel zárul 19 óra körül; onnan lehet majd átmenni az elemlámpás játék kilátós helyszínéhez.

Másnap pedig, augusztus 21-én, délután 4-kor a városháza aulájában tartják az Avasi kilátó „ezer arcát” bemutató fotókiállítás ünnepélyes megnyitóját.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek