Kiderült, valójában mennyivel szálltak be a miskolci vállalkozók a Barlangfürdő újranyitásába

Megosztás

Tavaly októberben néhány miskolci vállalkozó konkrét, összegszerű felajánlásokat is tett annak érdekében, hogy megmentsék a Barlangfürdőt. A néhány százezrestől egészen a több milliós nagyságrendig röpködtek az ígéretek, végül alig 4%-a érkezett meg a nagyvonalú adományoknak.

Az elmúlt napokban bejárta az országos sajtót a hír, mely szerint tavaly helyi vállalkozók megígérték, hogy hajlandók pénzzel támogatni a magas rezsiköltségek miatt bajba került miskolctapolcai barlangfürdő működését, a felajánlott összegnek viszont csak alig a töredéke érkezett meg a fenntartóhoz.

Az év utolsó három hónapjára tervezett 160 millió forintos működési költségből akkor 60 millió forint plusz forrást kellett találni a működtetéshez, aminek előteremtését a város, a kamara és a vállalkozók egyenlő arányban, 20-20-20 millió forintot felajánlva vállalták.

A Borsod24 az ügy kapcsán megkereste az önkormányzatot, hogy megtudjuk ki ígért és végül ki adott hozzájárulást a vállalkozók közül, illetve pontosan milyen alku keretében történt mindez.

A polgármesteri hivatal sajtóosztályának válaszát változtatás nélkül közöljük:

“Az Ön által feltett kérdések egy csaknem egy évvel ezelőtti egyeztetés-sorozatra, és annak kapcsán a miskolctapolcai, illetve néhány más, Miskolc területén működő turisztikai, gasztronómiai vállalkozás által, 2022. december 31-ig tett vállalásokra vonatkoznak. 

A vállalkozók közül akkor többen is kifejezték, hogy anyagilag is készek támogatni a Barlangfürdő nyitvatartását, konkrét, összegszerű felajánlásokat is tettek, a néhány százezrestől, egészen a több milliós nagyságrendig. A vállalások akkor összesen mintegy 20 millió forintot tettek ki.

Végül a megígért mintegy 20 millió forintból mindössze 700 ezer forint érkezett meg tavaly december 31-ig, idén pedig 150 ezer forint. Emellett pedig 3 876 770 forintnyi reklámszerződés köttetett meg a Miskolci Fürdők Kft. és az egyik nagy helyi szálloda, valamint kisebb vállalkozások között, illetve több helyi szállásadóval is születtek megállapodások, melyekben kedvezményes díjjal vásároltak belépőjegyeket – ez azonban nem egy új, hanem már az egyeztetések előtt is bevett és jól működő konstrukció volt, amely ma már újragondolva, még előnyösebb minden fél számára.

Vagyis a kedvezményes jegyek szállásadók általi megvásárlásával a Barlangfürdő helyzete se nem javult, se nem romlott érdemben.

A beígért támogatások híján a Barlangfürdő tavalyi újranyitását így a város saját erőből oldotta meg, az újranyitáshoz szükséges összeget szinte teljes egészében egyedüliként biztosította, és az azóta eltelt hónapokban is teljesen önerőből, külső segítség nélkül működteti a fürdőt. 

Szeretnénk még egyszer hangsúlyozni, hogy egy egy évvel ezelőtti eseménysorról van szó, ennek aktualitása már nincs, a város és a Miskolci Fürdők Kft. megköszönve azoknak, aki valóban segítettek, levonta a szükséges tanulságokat és tisztában van azzal, hogy csak a saját erejére támaszkodhat még a legnehezebb időkben is. A Barlangfürdő azóta is folyamatosan nyitva tart, és 2023-ra is egész éves nyitvatartással tervez Miskolc városa. “

Továbbra sem kaptunk választ az önkormányzattól arra, hogy ki ígért és végül ki adott hozzájárulást a vállalkozók közül. Amint új információk érkeznek, cikkünket frissítjük.

Fotó: Miskolctapolca Barlangfürdő és Aquaterápia

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek