Jó szerencsét! – Bányászélet Borsodban

Megosztás

Nem véletlen az ősi bányászköszönés: Jó szerencsét! Odalent sokszor csak a szerencse mentheti meg az embert, miközben megannyi veszély les rá. Lyukóbánya a 66 éves működése alatt 38 millió tonna sze­net termelt ki. Emberi történetek a föld alatt és a föld felett.

A bányászfeleség élete egy folytonos beletörődés. Beletörődés abba, hogy bármikor előfordulhat, hogy a férje nem jön fel az aknából, és abba, hogy az együtt töltött idő talán nem lesz olyan hosszú, mint szeretnék. Eleinte a fiatal feleség még izgul, és retteg minden nap, utána már csak csendben elfogadja. Ezek az asszonyok minden nap megélték és tudták, hogy mekkora ajándék az, ha férjük este hazatért. A Mit Miskolc Adhatott blog ezúttal a lyukói szénbányászat korszakába kalauzol bennünket.

Lyukóbányán 66 évig folyt szénbányászat, így az több generációnak biztosított megélhetést. A bányászat azonban nem csak egy munka: veszélyessége, nehézsége erős közösséget kovácsolt, és ezek a közösségek hagyományokat teremtettek. Honnan ered a Lyukó elnevezés és a közismert bányászköszönés: Jó szerencsét? Ezekre a kérdésekre is választ ad Nagy Attila cikke, melyet ide kattintva olvashat.

Fotó: Miskolc Lyukóbánya Facebook

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek