Ítéletidőre számíthatunk délután

Megosztás

Figyelmeztető előrejelzést adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén megye területére 2023.08.05. szombat éjfélig.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén két riasztás van érvényben: felhőszakadás miatt másodfokú, zivatar miatt elsőfokú. 

Zivatar alakulhat ki. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat. Emellett intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Átmenetileg csökken a csapadékhajlam – az éjszakai zivatarok döntő része észak felé elhagyja térségünket. Azonban a déli órákig is előfordulhat még kisebb számban zivatartevékenység. Délutántól, késő délutántól a Dunától keletre egyre nagyobb területen alakulhatnak ki – délről észak, északkelet felé haladó – zivatarok, heves zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek az esti órákban. A zivatarokat viharos széllökés (jellemzően 60-90 km/h), jégeső (1-3 cm) és felhőszakadás (ált. 20-50 mm) kísérheti. A heves zivatarok környezetében károkozó szélroham (> 90-110 km/h) és nagyobb méretű jég (~3-5, akár >5 cm) is előfordulhat. Komolyabb felhőszakadás (rövidebb idő alatt >50-70 mm), illetve domborzattól függően villámárvíz is kialakulhat a késő délutáni óráktól. Erre a legnagyobb esély a középső tájakon, valamint az Északi-középhegység térségében mutatkozik. Lehetnek olyan területek, ahol a havi csapadékmennyiségnél (~60 mm) is több hullhat 24 óra alatt.

A nap második felében ismét van esély a legmagasabb szintű, piros fokozatnak megfelelő zivatarok előfordulására – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Forrás:Boon.hu

Kapcsolódó cikkek