LMP: A kormány vizsgálja felül a „kiherélt” klímatörvényt!

Megosztás

Az LMP az ellenzék nevében felszólítja a kormányt a “kiherélt” klímatörvény őszi felülvizsgálatára – közölte Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő online sajtótájékoztatóján.

Magyarország rendkívül kitett az éghajlatváltozás gyorsulásának, melynek hatásai negatívak a gazdaságra, az életminőségre és a természetre – mondta.

A politikus példaként a tavalyi aszályos évet említette. Felhívta a figyelmet más időjárási jelenségekre is, ezek között a horvátországi tornádóra és a villámárvizekre, amelyek idén halálos áldozatot is követeltek. A változtatás szükségességének okai között említette, hogy a hőség Dél-Európában lassan az 50 fokot is elérheti, Magyarországon pedig a 40 fokot.

Közölte: két éve az ellenzék benyújtott egy szigorú klímatörvény-javaslatot, amelyet a kormánytöbbség ugyan nem szavazott le, de “felhígított”, “kiherélt”.

Szerinte a helyzetet még tragikusabbá teszi, hogy a kormány az akkumulátorgyárak miatt újabb három gázerőművet készül építeni.

Kitért arra, hogy az Európai Parlament által elfogadott természethelyreállítási tervben komoly célokat és feladatokat fogalmaztak meg a mezőgazdaság számára, hogy az képes legyen alkalmazkodni a klímaváltozáshoz. Megdöbbentőnek nevezte, hogy a kormánytöbbség európai parlementi képviselői és a Jobbik képviselője ezt a rendeletet leszavazta.

Emlékeztetett arra is, hogy az LMP az erdők mint szén-dioxid-elnyelők védelme érdekében benyújtott zöldmoratóriumi határozati javaslatát a kormánytöbbség nem fogadta el.

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy a parlament őszi időszakára vizsgálja felül a klímatörvényt, és álljon elő komoly klímacélokkal – mondta Schmuck Erzsébet.

MTI/LMP

Kapcsolódó cikkek