Jurek Gábor, a DVTK játékosa: Az utca tanított meg focizni

Megosztás

A DVTK egyik leggólerősebb játékosa lett a tavasszal Jurek, több fontos mérkőzésen is döntő mozzanatainak köszönhette az egy, illetve a három pontot a diósgyőri gárda. De hogyan emelkedett fel a szegénységből a mára igencsak ismertté vált és remek játékossá váló Jurek Gábor?

– Hamar megismerik a nevét az NB I-es csapatok is?
– Az a célom… – mondta az NSO munkatársának határozottan Jurek Gábor, a Diósgyőri VTK 19 éves futballistája, aki az előző bajnoki idényben tíz góllal zárt, így jelentős részt vállalt abban, hogy a klub aranyérmet szerzett, s feljutott az élvonalba. – Bár már a 2021–2022-es idényben, tizenhét évesen bemutatkoztam az NB II-ben, akkor csak három gólt szereztem, s éreztem, még nem állok készen a feladatra: ezt mondta a két korábbi vezetőedző, Kondás Elemér és Dragan Vukmir is, s igazat kellett adnom nekik. Azt is megjósolták, hogy a következő idényben jön majd az áttörés: a tíz szerzett gól valóban nem rossz.

– Ráadásul átlagban 112 percenként szerzett gólt. Fejlődésében kulcsszerepet játszott Kuznyecov Szergej személye is?
– Egyértelmű. A tavaly augusztusban érkező vezetőedző az elejétől fogva bízott bennem, de mindig hozzátette, rengeteget kell fejlődnöm ahhoz, hogy jó játékossá és alapemberré váljak. Taktikai fegyelmezettségben, helyezkedésben és védekezésben is előre kell lépnem, s a fejjátékomat is lehet még fejleszteni.

– Már kissrác korában érezte, hogy a futball az egyetlen kiút a szegénységből?
– Érdekes, de nem. Csak a futball szeretete hajtott és vitt előre, engem az érdekelt, hogy aki velem szembejön, azt kicselezzem, majd gólt rúgjak. Amolyan tiszta lelkű gyerek lehettem. Úgy két éve tapasztaltam, hogy a futballban lévő pénzzel ki lehet törni a szegénységből, de engem ez még mindig nem motivál, ez csak a labdarúgás velejárója. Engem a labda éltet: még élénken él bennem a kép, amikor a faluban az úttestre ledobtunk négy pólót, amelyek kapufaként szolgáltak és mehetett a foci. Időnként meg kellett állnunk, hiszen jött néhány autó, de ez senkit sem érdekelt. Az utca tanított meg futballozni.

– Szeretne példaképe lenni a hasonló helyzeten lévő fiataloknak?
– Igen. Nyilván még az utam elején járok, de megmutattam, mélyről is lehet magasra jutni, ha az ember kellően alázatos és hisz magában.

A DVTK következő mérkőzése éppen szerdán, délelőtt fél 11-kor lesz a DVTK Edzőközpontban:

DVTK-Putnok

2023. június 28., szerda
Miskolc, DVTK Edzőközpont, 10:30

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek