Másfél milliárd forintból megújulnak a rossz utak Miskolctapolcán és környékén

Megosztás

Év végéig a városrészben több kilométeren létesül új nyomvonal, illetve megújul a meglévő hálózat. Mutatjuk az egymilliárd-négyszázkilencvenötmillió forintos projekt érintett útszakaszait.

A tervezett útvonalak felújításának, illetve a Miskolctapolca – Görömböly összekötő út megépítésének, kerékpáros nyom kialakításnak igénye hosszú évekre nyúlik vissza. Miskolc város szerkezetében régóta hiányzó kapcsolatok valósulhatnak meg.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata az „Útfejlesztések Miskolctapolcán és környékén” című projekt megvalósítására 1.495.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A projekt az alábbi megvalósítási helyszíneket foglalja magában Miskolctapolca területén:

·         Iglói út Győri utcától a buszfordulóig tartó szakaszának,

·         a Csabai utca Fagyöngy utca – Görömbölyi utca közötti szakaszának, valamint a Fagyöngy utca Csabai utca felőli 65 méteres szakaszának felújítása, kerékpáros nyom kialakítása.

·         Miskolctapolcai út felújítása a Futó utca – Győri utca között.

·         Miskolctapolca- Görömböly összekötő út megépítése, kerékpáros nyom kialakítása.

Az Iglói utcát érintő beruházás kivitelezési szakaszának kezdete az Iglói utca – Győri utca csomópontja, a kivitelezési szakasz vége az Iglói utca – Pázmány István sétány csomópontja. A kivitelezéssel érintett szakaszon a meglévő szegélyek cseréje megtörténik. A déli pálya jobb oldalán a buszöböl és a sétány között a meglévő süllyesztett szegély újrarakása tervezett. A két pálya között a gyalogos-átkelőhelyek vonalában térkő burkolattal kerül felújításra a meglévő burkolat. A meglévő megállóhelyek bazaltbeton burkolattal kerülnek felújításra.

A kivitelezési területen minden útszakasz tekintetében a meglévő járdák megtartásra kerülnek, új járdaszakaszok nem épülnek. A járdafelújítás során a járdafelület térkő burkolatot kap. Továbbá a kivitelezési területen kerékpáros nyom kerül felfestésre, a meglévő gyalogátkelőhelyek megtartásra kerülnek, új gyalogátkelőhely a felújítással érintett szakaszon nem kerül kialakításra. A tervezett útépítési munkák után sor kerül a zöldfelületek rendezésére. A meglévő fák köré vízáteresztő stabilizált kavicsburkolat kerül, ügyelve a fák gyökérzónájának és törzsének védelmére. Új fa telepítésére nem kerül sor. A meglévő zöldsávokban lévő rendezetlen elöregedett cserjék kivágása javasolt, hogy tervezett állapotban a telepítést követően egységes arculat alakuljon ki. A zöldsávokban gyep és cserje felületeket alakítunk ki.

A Csabai és Fagyöngy utcák felújítással érintett szakaszának kezdete a Szebeni utca – Görömbölyi utca – Garas Sámuel utca csomópontja, a kivitelezési szakasz vége a Csabai utca – Fagyöngy utca csomópontját érintve, csatlakozik a Fagyöngy utca Miskolctapolcai út csomópontjához.

A Görömbölyi utca – Csabai utca – Fagyöngy utca útvonalon jelenleg kerékpáros nyom található mindkét irányba, mely a felújítás után megtartásra kerül. A kivitelezési szakasz két részre bontható, mely érinti a Görömbölyi utca – Csabai utca szakaszt (Fagyöngy utcai csomópontig), mely beavatkozás hossza 564,58 méter. A kivitelezési terület része továbbá a Fagyöngy utca (Miskolci út – Csabai utca között), mely beavatkozási hossza 171,28 méter. A kivitelezési területen minden útszakasz tekintetében a meglévő járdák bontásra kerülnek, helyükön új járdaszerkezet kerül kiépítésre. A kivitelezési szakaszon a Csabai utcában található MIVÍZ Kft. tulajdonú és üzemeltetésű ivóvíz vezetékek kiváltásra, rekonstrukcióra kerültek.

A Miskolctapolcai út felújítása a Futó utca csomóponttól az Iglói utcáig tart. Az érintett szakaszon a MIVÍZ Kft. GFT (Gördülő Fejlesztési Terv) alapján meghatározott közműhálózat rekonstrukciója is a kivitelezési feladat részét képezi. A meglévő autóbuszöblök felújításra kerülnek: a leromlott, felgyűrődött, hullámos aszfalt burkolatú öblök helyett, szabványos kialakítású bazalt beton burkolatú autóbuszöblök kerülnek kialakításra. A kivitelezési szakaszon az összes járda felújításra kerül, térkő burkolattal.

A Miskolctapolca és Görömböly városrészeket összekötő útszakasz kezdete a Brassói utca – Mérnök utca csatlakozása, a beavatkozási szakasz vége a Bacsinszky u. burkolata. A beruházás keretében nyitott kerékpársáv és egy gépjármű forgalmi sáv kerül kialakításra. Két forgalomcsillapító övezeti kapu, optikai sávszűkítés és pályaszint emelés, továbbá 30km/h sebességkorlátozó táblák és a 3,5 tonnánál nagyobb tehergépjárművek kitiltása biztosítják a biztonságos közlekedést, továbbá hozzájárulnak a lakókörnyezetben esetlegesen jelentkező negatív hatások minimalizálásához.

Az utak fejlesztése során a biztonságos közlekedési feltételek valamennyi, a közúton közlekedni jogosult számára biztosítottak lesznek.

Kapcsolódó cikkek