Megverte a hölgyismerősével erőszakoskodó férfit, aki néhány hét múlva meghalt

Megosztás

A sérülések és a halál beállta között közvetett oksági összefüggés állapítható meg, így a bántalmazó három és fél évre börtönbe megy.

Előkészítő ülésen hozott ítéletet a Miskolci Törvényszék annak a férfinak az ügyében, aki a megállapított tényállás szerint 2022. augusztus 11-én a késő délutáni órákban – a közelben lakó hölgy ismerőse segélykiáltását hallva – bement annak ózdi házába, ahol észlelte a sértett ittas állapotát és a nővel szembeni erőszakos viselkedését. A terhelt nyomban az asszony segítségére sietett, a férfit elhúzta tőle és bántalmazni kezdte.

A vádlott a nőt kiküldte az ingatlanból, aki – látva azt, hogy a férfi az ellenállást nem tanúsító sértettet többször fejen üti – átment a szomszédjához segítséget kérni. Visszaérkezésükkor a sértettet eszméletlen állapotban találták, a vádlott időközben elhagyta a helyszínt.

A sértett az ütések következtében egyebek mellett koponya- és állcsonttörést, valamint két oldali sorozatbordatörést szenvedett. A sérülésekhez szövődményként két oldali tüdőgyulladás társult, melynek következtében a férfi néhány héttel később elhunyt.

A sérülések és a halál beállta között közvetett oksági összefüggés állapítható meg. A sértett sérülései közül egyesek nyolc napon túli, közvetetten életveszélyes sérülések voltak.

A terhelt az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Őt a bíróság halált okozó testi sértés bűntette miatt 3 év 6 hónap szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Súlyosbító körülményként értékelte, hogy a férfi felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt állva követte el a bűncselekményt, valamint figyelembe vette a testi épség elleni kriminális cselekmények elszaporodottságát. Enyhítő körülményként esett ugyanakkor latba az vádlott beismerő vallomása, az, hogy önként jelentkezett a rendőrségen, valamint a bántalmazás és a halál közötti közvetett és távoli oksági kapcsolat tényét is ilyenként értékelte a bíróság.

Az ítélet nem jogerős, a fellebbezésre jogosultak három munkanapot fenntartottak jogorvoslati nyilatkozatuk megtételére.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek