Így zajlott a Rock 50 Fesztivál Miskolcon

Megosztás

Fél évszázada, 1973. június 10-én tartották azt a miskolci popfesztivált, mely meghatározó eseményként írta be magát a hazai könnyűzenei életbe. Az ötvenedik évforduló tiszteletére szombaton ismét felelevenítették a rocktörténetírók által csak „kis magyar Woodstock”-ként emlegetett fesztivált.

A legendás fesztivál résztvevői közül többen is itt voltak a rendezvényen. Tunyogi Bernadett és Tolcsvay Béla megtámogatásával érkezett a P-Mobil. LGT dalokat játszott a Zenevonat formáció, így vendégeskedett Karácsony János és Solti János is Miskolcon, valamint Godfather elnevezésű alakulatával Tátrai Tibor. A régi nagyok mellett ugyancsak a Lovagi Tornák Terén felállított nagyszínpadon játszottak a “mai fiatalok” kedvencei is: négy órától az Ivan and The Parazollé, aztán a Péterfy Bori és a Love Banddé volt az akusztikai terep.

A vásártéren található kisszínpadon pedig már kora délutántól ment a dübörgés: kezdett a Miskolci ILLÉS EmlékZenekar, majd a Török Ádám közelmúltbéli halála okán Papp Gyulával kiegészülő Mini-Artür. Később Tom Lumen, ám előtte még a Zsaya együttes is feltűnt. Az estére ráfordulva az Atomic és a Ritmiklift uralta a tér kapuin kívüli territóriumot. Az ünnepélyt a Bohemian Betyars hajnali kettőig tartó őrülete tetőzte be.

Mint arról a Minap.hu beszámolt: a rockfesztiválhoz kapcsolódva pénteken a Városháza aulájában rocktörténeti kiállítást rendeztek, amely nem csupán a legendás diósgyőriről szólt, hanem azokról a nagyszabású összejövetelekről is, amiket határon belül és kívül valaha szerveztek. Aznap egy nemzetközi rocktörténeti konferenciára is sor került, melynek a városháza Díszterme adott otthont – sőt, kihirdették a Volt egyszer egy beatkorszak-blog által meghirdetett cikkpályázat győzteseit is.

Az idei fesztivál szervezésében is aktív szerepet vállaló Fedor Vilmos a Minapnak felidézte: a ’73-as rendezvény ötlete voltaképp a Miskolci Ifjúsági Park létrehozásának szándékára volt hivatott ráerősíteni, minekutána a helyi illetőségű Kurucz Attila kezdeményezéséhez csatlakozó és a szervezésbe beszálló Tolcsvay Béla elképesztő összefogás eredményeképp a fővárosból egészen Borsodig szállította a korszakos előadókat.

A helytörténész akkor elárulta nekünk: a Miskolc által idén januárban meghirdetett kultúra évén felül azért is érezték a szervezők kötelességüknek a mostani évforduló kiemelt megünneplését, mert az egykori fellépőknek – tekintettel, hogy tíz év múlva a legtöbbjük már a nyolcvanon is túlhalad – ebben a formában vélhetően az egyik utolsó lehetőségük adódott az összeállásra.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Forrás:Minap.hu

Kapcsolódó cikkek