Borsodot is érintő 114 milliárdos EU-s támogatást halasztana el Magyarország

Megosztás

A klímasemlegesség felé történő átmenetet segítő Igazságos Átmenet Alap támogatásairól van szó, amelyre megyénk is jogosult lenne.

A Szabad Európa birtokába került levél szerint 114 milliárd forintnyi uniós forrás (Igazságos Átmenet Alap) felhasználásának késleltetését kérte Magyarország nevében az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen működő Szénrégió Bizottság.

A klímasemlegesség felé történő átmenetet segítő Igazságos Átmenet Alap támogatásaira Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegye lenne jogosult. Halasztást más országok is kértek, de a Szabad Európa szakmai forrásai szerint nem indokolt a magyar kérelem, amelynek – ha elfogadják – súlyos hatása lesz a helyi társadalmi-gazdasági viszonyokra és a környezeti állapotra.

A késleltetés okára vonatkozó kérdéseikre sem az ezt kérő szervezet, sem a kormány képviselői nem válaszoltak.

A dokumentumból az is kiderül, hogy a JTF költségvetése 17,5 milliárd euró, amelyből 7,5 milliárd euró (a 2021–2027-es többéves pénzügyi keretből) 2029-ig áll a kedvezményezettek rendelkezésére. További tízmilliárd euró a helyreállítási és ellenállóképességi eszközből elérhető erre a célra, de ezt a forrást 2026-ig el kellene költeni. Feltételezhetően ennek a határidőnek a 2029-ig történő kitolását kérték a levél aláírói.

A támogatás főleg a szénbányászattal, erőművi és lakossági széntüzeléssel és más nagy kibocsátó iparágakkal érintett régióknak segít az átállásban az Európai Unióban. Az alap kerete Magyarország esetében nagyjából 114 milliárd forint. A késleltetést kérő levelet Magyarország nevében aláírók a Szénrégió Bizottságot képviselik.

Forrás: Szabad Európa/Hírklikk

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek