Mobilozás közben okozott balesetet egy felsőtelekesi sofőr

Megosztás

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított egy gépjárművezető ellen, aki telefonálás közben autójával fának ütközött, az utasa pedig a biztonsági övét nem használta, ezért az ütközést követően kizuhant az ablakon, és súlyos sérüléseket szenvedett.

Egy 21 éves felsőtelekesi sofőr 2023. május 25-én 6 óra után, Kánó irányából haladt autójával az otthona felé a 2607-es számú úton. Az eljárás eddigi adatai szerint a férfi vezetés közben kézben tartott mobiltelefont használt, és figyelmetlenségből lehaladt az útról, majd egy fának ütközött. A gépkocsi jobb első ülésén utazó – biztonsági övet nem használó – utas a bal hátsó szélvédőt „kifejelve” kiesett az autóból, és előreláthatólag nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, míg a biztonsági övvel rögzített gépjárművezető könnyű sérülésekkel megúszta a balesetet.

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság az ügyben közúti baleset okozása vétség elkövetésének gyanúja miatt folytat büntetőeljárást.

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság felhívja a gépjárművezetők és a közlekedésben résztvevők figyelmét, hogy mindig tartsák be a szabályokat!

A járművezetés önmagában is egy rendkívüli koncentrációt igénylő tevékenység, amely mellett komoly veszélyforrásként jelentkezik a kézben tartott mobilhasználat.

Vezetés közben mobiltelefont használni veszélyes, ugyanis ilyenkor a sofőrök figyelme csökken, és kevésbé képesek a környezetükre figyelni. A járművezetők telefonálás közben jellemzően lassabban reagálnak a közúti jelzésekre, illetve egyes jelzőtáblákat észre sem vesznek, továbbá növekedhet a fékezési késedelmi idő is. A telefonálásnál még veszélyesebb, ha valaki a készüléken vezetés közben sms-t ír, a közösségi oldalakon barangol, vagy akár filmet néz.  

A biztonsági öv használata a gépjárművekben kötelező nemcsak a járművezető, hanem utasai számára is, és nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy használata életeket menthet meg!

Az eszköz a balesetet megakadályozni nem tudja, azonban annak bekövetkezése esetén a sérülések fokát jelentősen csökkentheti. Elinduláskor mindig csatolják be a biztonsági övet, és hívják fel utasaik figyelmét is a használatára! – figyelmeztet a rendőrség.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek