Életfogytiglant kapott a miskolci gyújtogató gyilkos

Megosztás

A Miskolci Törvényszék ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében, aki a megállapított tényállás szerint 2021 szeptemberében előbb egy franciakulccsal megverte az idős sértettet, majd felgyújtotta a házát Miskolcon.

A férfi korábbról ismerte a sértettet, mivel 2021 tavaszán kétszer segített neki a bevásárlásban. Ezen alkalmakkor az asszony házába is bejutott, vele beszélgetett, a sértett egészségi állapotával, körülményeivel tisztában volt. A terhelt a lakásban különböző értéktárgyakat látott, így amikor néhány hónappal később pénzszűkében volt, elhatározta, hogy eltulajdonítja azokat.

A vádlott 2021. szeptember 24-én hajnalban egy ablakon át mászott be a sértett ingatlanába, majd öngyújtóval világítva kutakodni kezdett. Az asszony felébredt a zajra és megkérdezte, hogy ki van ott. Eközben a férfi egy franciakulcsot vett magához, a sértetthez lépett és többször fejbe ütötte vele. Az asszony a földre esett és eszméletét vesztette.

A vádlott eltette az éjjeli szekrényen talált mintegy 60 ezer forint értékű fülbevalót, aztán a cselekmény leplezése céljából meggyújtotta a házban talált takarót, rongyot, valamint ajtótokot és a még életben lévő sértettet magára hagyva távozott. A nő halálát füst- és szén-monoxid mérgezés okozta.

A bíróság a vádlottat nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, valamint magánlaksértés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért életfogytig tartó szabadságvesztésre, valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A férfi legkorábban 30 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.

A törvényszék a büntetés-kiszabás során enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott beismerő vallomását, megbánó magatartását, míg súlyosító körülményként értékelte a férfi előéletében rejlő körülmények mellett azt, hogy cselekményét felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el.

Az ítélet nem jogerős, ellene a vádlott és védője enyhítés érdekében fellebbezést jelentett be, az ügyész pedig három munkanapot fenntartott jogorvoslati nyilatkozata megtételére. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek