Miért rajongunk ennyire a hírességekért?

Megosztás

Manapság már nagyon ritkán találkozhatunk olyan lappal az újságos standokon vagy weboldallal az interneten, amelynek a címoldalán ne díszelegnének rövidebb vagy hosszabb, hírességekről szóló cikkek.

Ezek akár mélyinterjúk, amelyek például a Filter.hu híresség kategóriájában is olvashatók, vagy leleplező fotókkal teletűzdelt semmitmondó találgatások, amelyek bemutatják, hogy mit csinálnak, vagy hol vannak a hírességek, egy biztos, az olvasók figyelmét ezek az írások garantáltan megragadják.

Vajon mi lehet ennek az oka?

Számtalan kutatást végeztek ezzel a témával kapcsolatban az utóbbi években, és közülük mindegyik arra a következtetésre jutott, hogy egyfajta bűnös élvezetet okoz számunkra azt látni, hogy a sztárok a beállított felvételek és a vörös szőnyeges pózolások ellenére ugyanolyan földi halandók, mint mi magunk.

Az a hír például, hogy Brad Pitt jó viszonyban van az exével, Jennifer Anistonnal, vagy hogy Tóth Gabi smink nélküli selfie-t posztolt, természetesen nem befolyásolja az életünket, de segít egy kicsit elterelni a figyelmünket az olyan hétköznapi problémákról, mint a válás, a munkahely elvesztése vagy a kapcsolati nehézségek.

De ezt a szituációt még az is magyarázhatja, hogy ha olvasunk róluk, látjuk őket a tévében, vagy követjük őket az Instagramon és más közösségi oldalakon, úgy érezzük, hogy részesei vagyunk a dicsőségüknek. Úgy érezzük, közel állunk hozzájuk, mintha a barátaink lennének, és ez jó érzéssel tölt el bennünket.

Sőt, a legtöbbünk tudat alatt annyira azonosulni tud velük, hogy igazi példaképekké avanzsáltak

A tanácsaikat mindenben, beleértve a testi és lelki egészséggel kapcsolatos kérdéseket is, vakon követjük. A róluk megjelenő cikkek, illetve az általuk kitett posztok alapján választjuk meg a ruhatárunkat, hogyan sminkelünk, milyen parfümöt viselünk, vagy hova járunk étterembe.

Csak nézzünk körbe egy szimpla drogériában, és láthatjuk, hogy Taylor Swiftnek, Shania Twainnek, J Lo-nak, Halle Berrynek, Justin Biebernek és Madonnának is van saját parfümje. Sőt Amerikában lehet kapni olyan hitelkártyát is, amelyen a Kardashian család szerepel. Oprah pedig már azzal nagyon gazdaggá tette az embereket, hogy a showjában megemlítette a terméküket.

Végső gondolatok

Ez a fajta megszállottság a hírességek iránt nem valószínű, hogy egyhamar elmúlik. De igazából addig, amíg egészséges keretek között zajlik, vagyis csak azért olvasunk a kedvenc filmsztárunkról, sportolónkról vagy írónkról, hogy eltereljük kicsit a gondolatainkat, nincsen baj.

Sajnos azonban egyre inkább az tapasztalható, hogy ez a dolog egy pszichológiailag egészségtelen függőségbe csap át, különösen a befolyásolható fiatalok esetében.

Kapcsolódó cikkek