Miskolc régen – Tiszai pályaudvar

Megosztás

Miskolc felvételét az országos vasúthálózatba az 1832/36-os országgyűlés mondta ki első ízben. 1846-ban a kérdés napirendre került a városi közgyűlésen is, ennek ellenére csak az 1850-es években lett komoly foganatja a dolognak.

A Debrecen-Miskolc szárnyvonalat egy magáncég, a Tiszavidéki Vaspálya Társaság építette, az előkészületek már 1856-ban elkezdődtek. Az új szárnyvonal a a Szolnok-Debrecen vonal folytatásaként épült, így Miskolc közvetlen vasúti összeköttetésbe került a fővárossal, majd az 1870-es években kiépült a vasúti összeköttetés Hatvan irányába is, mely jelentősen lerövidítette az utat Budapest felé. Az új miskolci vasútállomást 1859. május 24-én adták át a forgalomnak, mely az építtető cég nevéről kapta a Tiszai pályaudvar nevet. Ikonikus főépülete Pfaff Ferenc tervei alapján készült el 1901-ben eklektikus, angol romantikus stílusban.

Begördül a gőzmozdony a zászlókkal feldíszített Tiszai pályaudvarra 1959. augusztus 9-én. A IX. Vasutasnapon, fennállásának 100. évfordulója alkalmából a Munka Vörös Zászló Érdemrendjével tüntették ki a miskolci vasúti csomópontot.

A MÁV Villamosvezetéképítő Főnökség dolgozói szerelik a felsővezetéket a miskolci Tiszai pályaudvaron 1962. november 2-án. A Budapest-Miskolc vasútvonal villamosítási program határidő előtti kivitelezése miatt november 17-én befuthat az első villanymozdony Miskolcra. 

A Miskolc-Tiszai pályaudvar új aluljárója, amelyet a peronnal együtt Papp Károly, a Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium építési és pályafenntartási szakosztályának vezetője adott át a forgalomnak 1964. december 5-én.

Bontják a több mint százéves Tiszai pályaudvar régi épületét 1964. júlous 8-án. Az 1859-ben felavatott vasúti pályaudvarra ráfért a korszerűsítés. Az előző évben megkezdték a rendezőpályaudvar bővítését és villamosítását, majd a vágányokhoz vezető utasalagutak építését. A fotó készültének idején a főépület felújítása mellett a vágányokat is újjáépítették.

archivum.mtva.hu, miskolciszemelvenyek.blog.hu

Kiemelt kép: kitervezte.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek