Varga Judit tízmilliós CSOK-ot vett fel balatoni házára, amit most vissza kellett fizetnie

Megosztás

Igazságügyi miniszterünk hat évvel ezelőtt megígérte, ha a beköltözéssel nem tudja tartani a jogszabályi határidőt, kamatostól fizeti vissza a tízmilliót. Ez meg is történt. Igaz, havi járandóságát figyelembe véve ez számára nem túl nagy érvágás.

2021-ben derült ki, hogy az épp válófélben lévő házaspár, Varga Judit és Magyar Péter 2017 októberében 10 millió forintos családi otthonteremtési kedvezményt kaptak a balatonhenyei házukra. A csok szabályrendszere viszont kategorikusan tiltja azt, hogy nyaralóra vagy bármely olyan ingatlanra vegyen fel valaki támogatást, ahol ő vagy gyerekei nem életvitelszerűen laknak. Varga vagyonnyilatkozata szerint egyébként a balatonhenyei háza nem is nyaraló, hanem családi ház.

A csokról szóló kormányrendelet itt érhető el, és egyértelműen fogalmaz: a támogatott személyeknek (szülőknek és a gyerekeknek is) a vissza nem térítendő folyósítást követő tíz évig kell életvitelszerűen a támogatott lakásban lakniuk.

Varga Juditék viszont nem költöztek a Balatonra, hanem Budapesten éltek. A hír nyilvánosságra kerülése után Varga ezt az egészet úgy magyarázta: amikor még férjével Brüsszelben dolgoztak, úgy tervezték, hogy megbízatásuk lejárta után három gyerekükkel együtt életvitelszerűen a 150 fős aprócska faluba, Balatonhenyére költöznek. Menet közben aztán mindketten munkát kaptak Budapesten, ezért a csoktámogatást folyósító banktól kérték: öt évig ne kelljen az ingatlanban élniük.

Az Igazságügyi Minisztérium ezt írta a Telex kérdésére:

„A baloldali sajtó korábbi hamis híresztelésével ellentétben, dr. Varga Judit nem miniszterként, hanem jóval közéleti tevékenysége megkezdése előtt, három gyermek édesanyjaként igényelte a csokot férjével a balatonhenyei családi lakóházuk (nem nyaraló!) építéséhez 2017-ben. (2018 májusában lett államtitkár.)

2019-ben kapta meg a balatoni ingatlan a jogerős használatba vételi engedélyt, azonban a megváltozott munkakörülmények miatt a család is élt a 16/2016-os kormányrendelet adta lehetőséggel, és 5 éves felmentési időt kaptak az alól, hogy állandó lakosként az ingatlanba költözzenek.

Időközben dr. Varga Judit már visszafizette a Magyar Államkincstárnak az igénybevett csokot”.

A balatoni családi ház, ami Vargáék szerint szigorúan NEM nyaraló

Arra nem válaszoltak, hogy a miniszter pontosan mikor fizette vissza ezt pénzt.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek