Csak a szokásos: ismét fél évvel meghosszabbították a veszélyhelyzetet

Megosztás

Ez azt jelenti, hogy már több mint három éve egy rövid megszakítástól eltekintve rendeleti kormányzás zajlik Magyarországon.

Ismét meghosszabbíthatja hat hónappal a kormány az orosz-ukrán háború miatti veszélyhelyzetet – tudósított a Telex. Az Országgyűlés 132 igen és 52 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett elfogadta az erről szóló törvényjavaslatot szerdán.

A háborús veszélyhelyzetet még 2022 májusában vezette be a kormány, azóta legutóbb tavaly novemberben hosszabbították meg. Az áprilisban benyújtott törvényjavaslatban a korábban már hangoztatott érvekkel indokolták az újabb hosszabbítást: hatékony válaszok a szomszédban zajló háborúra, menekülők segítése és a „káros gazdasági hatások kivédése”.

Ez azt jelenti, hogy 2020 márciusa óta – néhány hónapos kihagyással – megállás nélkül veszélyhelyzetek váltják egymást itthon, s azóta tart Magyarországon a rendeleti kormányzás: a koronavírus miatti veszélyhelyzetet kis szünettel a háborús váltotta, mindeközben pedig „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” is érvényben van 2016 óta, és erre jött a tavaly nyáron bevezetett energia-veszélyhelyzet.

Forrás és további részletek: Telex.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek