Felforgatott formátummal folytatódik a Formula-1

Megosztás

Többhetes szünet után az Azerbajdzsáni Nagydíj következik az F1-ben, ahol debütál az új sprintlebonyolítás – az esélyek azonban így is a Red Bull mellett szólnak.

Négy héttel Melbourne után Bakuban rendezik a Formula-1-es évad negyedik állomását, amely a szezon első sprinthétvégéjét jelenti. Viszont az előző két évhez képest megváltozott lebonyolítást jelent mindez, ugyanis a szombati rövid verseny külön időmérő edzést kapott, amely hivatalos sprintszétlövés névre hallgat, s amely a megszokott Q1–Q2–Q3 lebonyolítás szerint zajlik majd, csupán az etapok időtartama lesz rövidebb. Ez pedig azzal is jár, hogy a pénteki kvalifikáció közvetlenül határozza meg a vasárnapi nagydíj rajtrácsát.

Az új formátum szinte egyöntetűen pozitív fogadtatásban részesült a mezőny tagjai részéről. A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton például így nyilatkozott a csütörtöki sajtónapon a Formula.hu jelenlétében:

„Úgy gondolom, mindenki számára kemény lesz, mindannyian egy csónakban evezünk. De micsoda egy pálya ez erre! Lehetséges az előzés, nagyszerű versenyek szoktak itt lenni. Egyértelmű, hogy nehéz egyetlen edzés, nagyjából 20 kör után egyből az időmérőbe belecsapni.”

Az egyetlen, aki negatívabb hangvételt ütött meg, a címvédő és vb-éllovas Max Verstappen volt: „Én versenyzés szempontjából, az F1 pedig üzleti szempontból nézi ezt, és nyilván értem, hogy a sprintek némileg izgalmasabbak. Ha viszont versenyzés szempontjából nézem a sprintet, akkor az első kör izgalmas, van egy-két koccanás itt-ott, aztán viszont a futam egészét tekintve világosabb képet kapsz arról, mi történik, ki a leggyorsabb, így arról is tisztább lesz a kép, mi fog másnap történni. Ez kissé elveheti a vasárnapi fő esemény fényét, aminek szerintem a különleges eseménynek kellene lennie.”

Mindenesetre akár tetszik Verstappennek az új sprintformátum, így is az Azerbajdzsáni Nagydíj egyik fő favoritjának számít, hiszen Bakuban még inkább előnyt jelenthet a Red Bullok kiemelkedő végsebessége. A csapattárs Sergio Pereznek kifejezetten jó eredménysora van az azeri utcai pályáról, hiszen 2021-ben nyert is rajta, valamint többször is dobogóra állhatott.

A Red Bullok mögött izgalmas lehet a harc a Ferrari, az Aston Martin és a Mercedes között, valamint a középmezőnyben szintén – különösen annak fényében, hogy amint azt a Formula.hu összegyűjtötte, több csapat is jelentősebb fejlesztésekkel készült Bakura.

Forrás: Formula.hu; Fotó: Red Bull

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek