Csaknem 20 százalékkal zuhantak be a reálkeresetek az elmúlt évben

Megosztás

Egészen példátlan visszaesést produkál Magyarországon a fizetések értéke.

Egy év alatt majdnem 20 százalékot csökkentek a reálkeresetek a KSH februári adatai szerint. Ennyivel kevesebbet ér a fizetésünk, ami régóta példátlan zuhanásnak számít – írja a 444.hu.

A KSH tájékoztatója szerint ebből közel 12 százalékot magyaráz a fegyverpénz, amit tavaly februárban osztottak ki a honvédségnek és a rendvédelmi dolgozóknak, hirtelen megemelve az összesített kereseteket. Vagyis fegyverpénz nélkül is majdnem 8 százalékos a reálkereset-csökkenés, ami rosszabb a januári adatnál. A reálkeresetek tavaly szeptember óta csökkennek, hónapról hónapra egyre nagyobb mértékben.

A nettó mediánkereset – adó- és járulékkedvezményekkel együtt – most 295 600 forint. Leginkább erre tekinthetünk közepes keresetként, az emberek fele ennél kevesebbet, a másik fele ennél többet visz haza. Ez a szám hónapok óta stagnál.

Az átlagkereset mindig magasabb a mediánnál, mert ezt jobban felhúzza kevés ember nagyon magas fizetése. A nettó átlagkereset – kedvezmények nélkül – 353 ezer forint, kedvezményekkel együtt 366 ezer forint.

Bruttóban a kedvezményekkel együtt számolt átlagkereset 531 ezer forint, ami 0,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A bruttó mediánkereset 423 ezer forint.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek