Három osztály is megkapta a családbarát címet a miskolci kórházban

Megosztás

A Gyermek Onko-haematológiai és Csontvelő Transzplantációs Osztály, a Gyermekrehabilitációs Osztály, valamint a Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály részesült ebben az elismerésben.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház három osztálya is elnyerte a „Családbarát” címet. Az elismeréseket a Magyar Kórházszövetség XXXV. kongresszusán vehették át az intézmény képviselői még múlt szerdán – tudósított a Minap.hu portál.

A Magyar Kórházszövetség és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szakmai zsűrije azoknak az osztályoknak ítélte oda a „Családbarát” címet, melyek szakterületükön specifikus megoldásokat honosítottak meg napi működésük során. Az idei pályázat fókuszában a családok, betegek, valamint az egészségügyben dolgozók és családjaik fizikai, mentális biztonsága állt – a zsűri ennek alapján választotta ki a nyerteseket. A kórházi osztályok versenyébe idén rendkívül sok induló nevezett be, így nem kevesebb, mint hét vidéki és hat budapesti kórház összesen tizenkilenc osztálya nyert Családbarát Kórházi Osztály díjat – köztük hárman vármegyei kórházunkból: a Gyermek Onko-haematológiai és Csontvelő Transzplantációs Osztály, a Gyermekrehabilitációs Osztály, valamint a Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály.

A kórház főigazgatója, Révész János szerint az egészségügyet munkahelyként választani nem egy családbarát pályaívet feltételez – a rendszertelen időbeosztás, az ügyelet és a készenlét vállalása sokkalta inkább a hivatástudatról szól. Hangsúlyozta: az intézmény mindent elkövet azért, hogy a családokat támogassa: erre szolgálnak csapatépítő tevékenységeik, a kórház területén található óvoda, s azon a lakástámogatások, melyeket fiatal kollégáiknak igyekeznek nyújtani.

A Gyermek Onko-haematológiai és Csontvelő Transzplantációs Osztályon nagyon súlyos beteg gyerekek fordulnak meg, akik rengeteg időt töltenek ott – mindez speciális kihívások elé állítják az ottani szakembereket. Jó pár éve színes kórtermekkel, külön fürdőegységekkel és konyharésszel fogadják a családokat. Külön helyiséget alakítottak ki arra, hogy a szakemberek intim körülmények között tudjanak beszélni a családtagokkal és a gyerekekkel.

A Gyermekrehabilitációs Osztályon is a mindennapi életet hozzák be falaik közé, ennek jegyében valamennyi név- és születésnapot megünnepelnek, a szülőkön kívül pedig rendszeresen veszik fel a kapcsolatot a gyermekek iskoláival is.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály főorvos-helyettese, Cziáky Tamás elmondta: tizenhárom egyágyas kórtermük országos viszonylatban is egyedülállónak számít. A kismamák felvételére szolgáló helyiségeik is tágasak, mindemellett támogatják az alternatív szülési módokat, sőt, egy-egy választott hozzátartozó is jelen lehet a világrajövetelkor.

Forrás és fotó: Minap.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek