Tévhitek a depresszióval kapcsolatban

Megosztás

A depresszió egy napjainkban sokakat érintő, ám többnyire meg nem értett betegség. A legtöbben egész egyszerűen nem veszik komolyan, pedig ha hosszú távon kezeletlenül marad, igen súlyos következményekkel járhat.

Épp ezért nem szabad elbagatellizálni, hanem időben lépni kell, ami általában szakértők bevonását jelenti, például a Swan Lake Központ depressziót gyógyító terápiája keretében. Ám a legtöbb beteg azért szenved sokáig, mert a köztudatban keringő tévhitek miatt nem ismeri fel a betegséget, vagy nem akar orvoshoz fordulni. Nézzünk is meg pár ilyen téves állítást:

“Időnként mindenki depressziós, ez csak rosszkedv, semmi több”

A leggyakoribb hiba, ha összekeverjük a depressziót a rossz hangulattal. Hisz míg az utóbbi csupán egy érzelem, egy átmeneti, múló állapot, addig az előbbi egy komoly pszichés betegség.

Tehát közel sem igaz az, hogy “néha mindenki depressziós egy kicsit”, mint ahogy a “ma olyan depisnek érzem magam” és hasonló kijelentések sem állják meg a helyüket. Az emberek többsége előszeretettel használja ezt a szót az általános rosszkedv definiálására.

Emiatt viszont nem mindig veszik észre, ha valaki valóban depresszióban szenved, nem csupán egy átmeneti rosszabb periódusa van. Ez tehát egy betegség, aminek a nevével nem szabadna felelőtlenül dobálózni.

“A depressziót nem kell kezelni, úgyis elmúlik magától”

Ez megintcsak egy olyan kijelentés, ami azt igazolja, hogy sokan mennyire nem veszik komolyan ezt a betegséget. A depresszió ugyanis a rosszkedvtől eltérően ritkán múlik el magától, mindenféle kezelés nélkül. Sőt, sokkal inkább az a jellemző, hogy idővel súlyosbodik, ha az illető nem kap szakszerű segítséget.

Akár hosszú éveken keresztül élhet valaki depresszióval, ami ez idő alatt teljesen felemészti belülről, és végső esetben az öngyilkosságig fajulhat a helyzet. Ezért közel sem igaz, hogy nem kell kezelni, lépni kell, mielőtt még túlságosan késő lesz.

Nem érdemes orvoshoz fordulni, mert csak gyógyszerfüggők leszünk

Mindenki hallott már olyan rémtörténeteket, városi legendákat, amik arról szólnak, hogy a depresszióban szenvedő beteg felkeres egy pszichiátert, aki mindössze annyit tesz, hogy felír neki némi antidepresszánst, majd útjára bocsátja. Az illető pedig elkezdi szedni a gyógyszereket és szép lassan függővé válik tőlük, így az állapota még rosszabb lesz, mint előtte.

A valóságban azonban gyógyszeres kezelést csak súlyos állapotú betegeknél, a terápia elején alkalmaznak, majd fokozatosan felhagynak vele. A gyógyítás ugyanis pszichoterápiás módszerekkel történik, ezzel legyőzhető a depresszió, de mindenképp szükség van a szakértő segítségre.

“A depresszió a gyengeség jele”

Sajnos a mai teljesítményorientált társadalomban a pszichés betegségben szenvedőket rendszeresen megbélyegzik. A depressziós, elfásult embert például lustának vagy akaratgyengének tartják, esetleg ráfogják, hogy csak sajnáltatni akarja magát. A beteg viszont emiatt szégyellni kezdi az állapotát és nem mer orvoshoz fordulni. Ideje leszámolni ezekkel az előítéletekkel!

Kapcsolódó cikkek