Cigándon államosítással “mentik meg” a szakrendelőt, erről a fideszes polgármester sem tudott

Megosztás

Már hónapok óta próbáltak sürgős segítséget kérni az államtól a cigándi vezetők. A helyiek élőlánccal próbálták meg felhívni a figyelmet a rendkívül súlyos helyzetre. Erre hirtelen érkezett a kormányzati megoldás: államosítás.

Vajon mennyi dolgot fog még így “megmenteni” a Fidesz-kormány?

Cigánd fideszes polgármestere, Oláh Krisztián a múlt héten nyilvánosan is bejelentette, hogy az önkormányzat nem képes tovább finanszírozni a teljes bodrogközi térséget (kb. 15 ezer főt) ellátó szakrendelő működését, és szerdára élőláncot hívott össze az intézmény megmentéséért. Akkor azt írta a Facebookon, hogy „a döntéshozók irányába” már hónapokkal korábban jelezték a probléma súlyosságát, de az egyeztetések ellenére nem lát pozitív visszacsatolást.

Szerda délután háromkor az eseményen nagyjából háromszáz ember jelent meg. A polgármester arról beszélt, hogy a 2012-ben átadott, milliárdos költségen épült egészségközpont üzemeltetése azért lehetetlenült el, mert az egészségügyi átszervezés és a rezsiárak miatt elfogyott a pénzügyi tartalék. Megszólalt a szakrendelő korábban lemondott vezetője, Szulics Péter neurológus is, aki többek között azt hangsúlyozta, hogy a bodrogköziek 43 százalékának nincs háziorvosa, és száz százalékának nincs háziorvosi ügyelete,

ennek tetejében szenvedhetik meg azt is, hogy Cigándon most „egy jól működő, olcsó rendszert állítottak meg”.

Ehhez azt is hozzátette, hogy szerinte a szakrendelő most még megmenthető, de ehhez azonnali segítségre van szükség.

Ezután kapott szót a térség szintén fideszes országgyűlési képviselője, Hörcsik Richárd is, aki váratlanul bejelentette, hogy a kormány megoldja a problémát: az állam átveszi a szakrendelőt. Sőt, az átmeneti időszak finanszírozásával biztosítja, hogy ne kelljen bezárni az intézményt.

Erről a tervről érdekes módon a polgármester is csak abban a pillanatban, a nyilvános eseményen értesült. El is ejtett egy megjegyzést arról, hogy bár örül, ha valamivel hamarabb tájékoztatták volna a kormányzati döntésről, akkor nem kellett volna lábon kihordania három szívinfarktust az elmúlt hetekben. További részletek: Hvg.hu.

Lehet, hogy a DK már tudott valamit, amikor azt állította hónapokkal ezelőtt, a Fidesz a szakrendelők államosítására készül?

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek