Holnap “összemegy” az Avasi kilátó

Megosztás

Holnap kezdődik a Kilátó ReStart program, vagyis az Avasi kilátó újjáépítésének egyik látványos etapja, a “csúcstámadás”, melynek keretében az ikonikus épület adótoronyként funkcionáló csúcsa leszerelésre kerül.

Rövid, de annál látványosabb szakaszához érkezik az Avasi kilátó felújítása – április 12-én, előreláthatólag valamikor kora délután óriásdaruval emelik majd le a tévétorony csúcsát, egészen pontosan azt az acél szerkezetű toronymagasítást, amelyen jelenleg a Rádió1 és a Miskolc TV antennái vannak.

A Kilátó ReStart eredményeként a teljes épület újjászületik, ezért kell leszerelni a toronymagasítást is. A rendhagyó „csúcstámadás” időpontját azért nem lehet teljesen pontosan megjósolni előre, mert azt, hogy az idén hatvanéves épület rögzítő csavarait állapotukból adódóan mennyi idő alatt lehet majd kicsavarni, vagy levágni, nehéz megbecsülni.

Holnap ilyenkor már nem nyaldossa a felhőket

Aki szeretné figyelemmel követni a rendhagyó látványosságot, az megteheti majd a Szent István téren, ahonnan jó időben kiválóan látható lesz majd a munkafolyamat, a Kilátó közvetlen közelébe azonban nem lehet majd felmenni aznap sem, mivel az továbbra is lezárt építési terület.

Aki kíváncsi a történésekre, annak 10 és 18 óra között érdemes kimennie a térre, hogy saját szemével láthassa és élőben követhesse a Kilátó ReStart egyik leglátványosabb mozzanatát. Rossz idő esetén a csúcsot másik időpontban emelik majd le – közölte Miskolc MJV Polgármesteri Hivatala.

A kilátó egy rendkívül újszerű ábrázolása. Ilyen, és ehhez hasonló dolgok rendelhetők az Észak-Keleti Átjáró Egyesületnél.

Ahogy arról már lapunk is beszámolt korábban, az Avas tetejére ezelőtt már kétszer is építettek kilátót: 1906-ban és 1934-ben. A napjainkban a belváros fölé magasodó torony már a harmadik ilyen jellegű építmény, melyet 1963. augusztus 20-án avattak fel. Az Avasi kilátó azóta Miskolc jelképévé vált, képeslapokon szerepel, könyveket írtak róla, sőt, újabban ruhadarabokat, szuveníreket reklámoznak vele. Az Észak-Keleti Átjáró Egyesületnél többek között sapkát, felsőruházatot, maszkot, kendőt, de még poharat is lehet rendelni, melyen feltűnik Miskolc “Eiffel-tornyának” számunkra oly ismerős sziluettje.

A kilátó területének lezárása előtt néhány nappal Reiman Zoltán író-bloggerrel jártuk be az ikonikus épületet. Az erről készült videót alább megtekinthetik:

Borsod24 Barangolások: az Avasi kilátó

A hatvan éves miskolci Avasi kilátó rövidesen újjászületik, és több fejlesztés is zajlik majd a környékén. Az ideiglenes bezárás előtt Reiman Zoltán író-bloggerrel jártuk be az ikonikus épületet.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek