Ősztől vezethetik ki a napelemek betáplálási korlátozását

Megosztás

A későbbiekben háromhavonta ismétlődő felülvizsgálat célja, hogy egyre több, tavaly november óta telepített kiserőmű számára nyíljon meg a lehetőség a hálózati betáplálásra.

A háztartási méretű kiserőművekre bevezetett átmeneti betáplálási korlátozás akár részleges feloldására elsőként a nyár végéig tesz javaslatot az Energiahivatal, ami októbertől léphet életbe, közölte az Energiaügyi Minisztérium az MTI-vel pénteken.

A kormány tavaly október jelentette be minden előzmény nélkül, hogy felfüggeszti a napelemes rendszerek által termelt villamosenergia hálózati betáplálását. A döntést azzal indokolták, hogy a napelemek rendkívüli tempójú felfutását nem tudta azonos gyorsasággal lekövetni a villamosenergia-hálózat.

Az ideiglenes felfüggesztés további sorsáról az ellátási és hálózati helyzet alapos elemzése nyomán születhet döntés, ennek menetrendjét egy új kormányrendelet határozza meg – közölte most a tárca. A nyár végi felülvizsgálatot a tervek szerint három havonta ismétlik majd meg addig, amíg a betáplálási moratóriumot teljesen fel nem oldják.

(444.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek