Libegő az Avastető és a belváros között – itt a megoldás

Megosztás

Az Avastető és a belváros közötti libegő terve már száz éve is terítéken volt. Akkoriban a pincesoron lévő vigalmi negyed, most pedig a domb túloldalán lévő lakótelep felé könnyítenék meg a járást. Révai Márton építészmérnök diplomamunkájában a két terület tömegközlekedési kapcsolatának kialakítására, és ezzel az északi hegyoldal kulturális és turisztikai fejlődésének elősegítésére törekszik. 

Míg az észak-déli irányba elnyúló Avas hegy délen szelíd dombként emelkedik ki a borsodi síkságból – rajta az Avasi lakóteleppel – északi végén viszont meredek hegyoldalként magaslik Miskolc belvárosa fölé, tetején természetes helyet biztosítva Miskolc jelképévé vált Avasi kilátónak és a történelmi pincesornak. A hegyoldal meredeksége miatt az Avas északi oldalán autós vagy tömegközlekedés kialakítása nem lehetséges.

A fejlesztés helyszínének és nyomvonalának kiválasztásánál a szakember a megvalósíthatóság és funkcionalitás megteremtethetőségére helyezte a hangsúlyt. Figyelembe kellett vennie egyrészről a város által tulajdonolt telkeket – melyek nagyrészt inkább az alsó, belvárosi részen jelentettek problémát –, illetve a libegő kábelének közvetlen környezetében elhelyezkedő épületek funkcióit, méreteit és kialakításait. Ezekből a szűkítő tényezőkből gyakorlatilag 3 merőben különféle koncepciót képviselő nyomvonal bontakozott ki a libegő tervezésének kapcsán.

A három nyomvonal terv

Az építész a 2-es számú nyomvonal tervre fektette a hangsúlyt, melynek az északi oldalon elhelyezkedő épületek és borospincék kijelölték azt a közel 30 méteres sávot ahol a későbbiekben az épület elhelyezkedhet. A beruházói oldalról igényként fogalmazódott meg az Avastető minél inkább szabadon hagyása és az épület hegyoldal irányába való kitolt elhelyezése. Ezek a főszempontok eredményezték az épület kialakítását és építészeti alakformálását is.

A domb ma inkább csak akadálynak tűnik a belváros és az avasi lakótelepek között, ahelyett, hogy összeköthetné a várost. Tervek voltak arra, hogy libegő épüljön, már száz évvel ezelőtti képeslapokon is felrajzolták. Több nyomvonallal terveket is készítettünk, a zárt libegőről, amely a kilátótól egy megálló beiktatásával összeköttetést biztosítana a város főterével. Ráadásul nem egy szezonális, turisztikai jellegű libegőről van szó, hanem egy tömegközlekedési eszközről, elvégre az Avasról most csak a dombot megkerülve lehet eljutni a belvárosba. Furcsállom, hogy miközben kizárólag turisztikai céllal az ország több pontján épülnek libegők, itt, ahol egész éves funkciója lenne, nem valósul meg. Pedig életet lehelne a pincesorba is, és a környék közbiztonságnak is jót tenne, ha forgalmasabb hely lenne, amely a város szerves részét képezi – nyilatkozta az Indexnek Viszlai József, Miskolc korábbi főépítésze.

epiteszforum.hu, index.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek