Három hétig ebzárlat és legeltetési tilalom lesz Borsodban

Megosztás

Néhány nap múlva kezdődik ugyanis a rókák (és más vadonélő ragadozók) veszettség elleni immunizálása, Miskolc teljes egészében érintett, ahogy Borsod megye legnagyobb része is.

A vármegyei főállatorvos Miskolc település teljes közigazgatási területére 2023. április 3. és 2023. április 23. közötti időszakra legeltetési tilalmat és ebzárlatot rendelt el a következők szerint:

Ebzárlat:

– A tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;

– kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;

– a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező:

– vadászebek,

– a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,

– a katasztrófa-mentő ebek,

– a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a fent foglalt korlátozás alól.

Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára.

Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény (pl. kiállítás, sportrendezvény) nem tartható.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Mmegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztályának határozata szerint a rókák (és más vadonélő ragadozók) veszettség elleni orális immunizálását megyénkben, a Sajó vonalától keletre eső területeken 2023. április 3 – 8. közötti időszakban fogják elvégezni.

A megyei főállatorvos Miskolc település teljes közigazgatási területére 2023. április 3. és 2023. április 23. közötti időszakra legeltetési tilalmat és ebzárlatot rendelt el a következők szerint:

Legeltetési tilalom:

– a szarvasmarhák, bivalyok, juhok, kecskék, lovak, szamarak, öszvérek és sertések legeltetését a lakott településen belül az erre kijelölt helyen, ilyen hely hiányában a lakott település határától számított 500-1000 méteren belül kell megszervezni,

– bármely állatfajba tartozó állatok vándorolva történő legeltetése tilos,

– az állandóan legelőn tartott húshasznú szarvasmarha-állományok legeltetését – az állomány nagyságától függően – 10-20 hektáros területre kell korlátozni.

– Tilos a legelő területén, vagy a lakott területen kívül működő állattartó telepek körül a pásztorebek, terelő kutyák használata.

Kérjük a gazdákat, fokozottan ügyeljenek az állataikra a zárlat idején és tartsák be az elrendelt szabályokat! (via Minap.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek