Senki és semmi nem izgatta még fel ennyire a fideszeseket, mint a svédek

Megosztás

A fideszesek azt várják el a svédektől, hogy hason csússzanak előttük, és bocsánatért esdekeljenek pusztán azért, mert ők ki merték mondani az igazságot. A fideszesek azt hiszik, a svédek egész Magyarországot megsértették, holott ez nem igaz: csak ők sértődtek meg…

Várjuk a svéd kormányzati szereplőktől, hogy megnyugtassák a magyar parlament tagjait, az a célunk, hogy minél nagyobb parlamenti többséggel tudjuk támogatni Svédország NATO-csatlakozását, hasonlóan Finnországéhoz – fejtette ki a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában a két ország magyar támogatásáról.

Orbán Balázs elmondta, “a helyzet a napnál is világosabb: támogatjuk a svéd csatlakozást is, a kormány már döntött róla, a parlamenten a sor, de van egy kis bökkenő”.

A magyar parlamenti képviselők közül néhányan nem nyugodtak, mert azt látták, az elmúlt években svéd kormányzati szerepelők sportot űztek abból, hogy folyamatosan megkérdőjelezték a magyar demokrácia állapotát, sértegették a magyar választókat, a képviselőiket, s ezáltal egész Magyarországot – mondta.

Jelezte, nem szeretnének állást foglalni svéd belpolitikai kérdésekben, de ugyanezt elvárják másoktól a magyar kérdések tekintetében.

A magyar képviselők megnyugvást várnak, hogy a köztük lévő politikai viták többé nincsenek, nincs gond a magyar-svéd együttműködés alapjaival – jegyezte meg.

Közölte, Finnország esetében egy “különleges történelmi barátságról és szövetségről” van szó, “úgy tűnik a finnektől sikerült megerősítést kapni, hogy ezek a problémák a jövőben nem maradnak fenn”, de Svédország esetében nem ez a helyzet.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó cikkek