Jó reggelt Miskolc! Szerdai időjárás, név- és születésnaposok, ezen a napon történt

Megosztás

Ilyen időre számíthatunk

A szerda már rövid napos időszakokkal kecsegtet, de alapvetően sok felhő lesz felettünk, és elszórtan kialakulhat időnként eső, zápor. Élénk, a Dunántúlon többfelé erős lesz a déli-délnyugati szél. Melegszik az idő, 9-15 fok közötti maximumokra van kilátás.

Ma őket ünnepeljük

Névnap

Zoltán, Apol, Apolka, Apolló, Apollónia, Aracs, Arad, Aramisz, Beáta, Csolt, Filemon, János, Julián, Juliánusz, Júliusz, Kada, Szilvánusz, Zolta

A Zoltán név jelentése és eredete: A név eredete török-magyar vonalakra vezethető vissza; a „sultan” ótörök szóból származik. Jelentése „uralkodó”, „fejedelem”. További változatai a Zolta, rokonnevei a Zsolt, Solt. Női névpárja a Zoltána. Idegen nyelvi megfelelője meglepő módon nemigen van, így a Zoltán név egy igazi, egyedi kuriózum.

A Zoltán név jellemzése: A Zoltánok erősek, és akaratuk mellett végletekig kitartanak, törekszik a győzelemre és álmai valóra váltására. Érzékenységük miatt nem ismernek középutat, drámaiak és szenvedélyesek. Követik a „velem vagy nélkülem” elvet. Fontos számukra az elismerés, törekszenek arra, hogy olyan feladatot vállaljanak, amivel ezt elérik, figyelmet kaphatnak és dicsérő szavakat. Párkapcsolatukban erősen irányítóak, ugyanakkor támaszkodnak partnerükre, szeretik megbeszélni a problémákat.

Kutya névnap:

Athos, Frici

Cica névnap:

Ariett, Athos

Hörcsög névnap:

Ponta, Polka, Pojka

Születésnaposok

1679 – Hessen–Wanfriedi Sarolta Amália II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem felesége († 1722)

1822 – Ignacy Łukasiewicz örmény származású lengyel gyógyszerész, akinek először sikerült kőolajból világítóolajat (petróleumot) előállítania († 1882)

1848 – LaMarcus Adna Thompson amerikai feltaláló, üzletember, számos nevezetes hullámvasút kifejlesztője († 1912)

1905 – Keserű Alajos olimpiai bajnok vízilabdázó († 1965)

1921 – Romhányi József író, a magyar nyelv művésze, a „Rímhányó Romhányi” († 1983)

1936 – Szabó Gábor magyar dzsesszgitáros és zeneszerző, az első olyan magyar dzsesszmuzsikus, aki nemzetközileg elismertté és népszerűvé vált († 1982)

1958 – Gary Numan angol zenész, zeneszerző, „az elektro-pop atyjának” is nevezik.

Erről híres a mai nap

Ma van a nemzetközi nőnap

Ezen a napon történt

1913 – Magyarország csatlakozott a nőnapi felhíváshoz és a Nemzetközi nőnap első megemlékezéseként az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott.

1945 – Brit-amerikai légitámadásban megsemmisül a hegyeshalmi rendező pályaudvar és a vasúti fűtőházak.

1950 – Vorosilov marsall bejelenti, hogy a Szovjetunió kifejlesztette az atombombát.

1960 – az UNESCO felhívást tett közzé az egyiptomi Nílus menti emlékművek megmentése érdekében (ez szolgáltatta a későbbi Világörökségi Egyezmény alapjait)

2006 – Három magyar katona sérül meg egy közlekedési balesetben Afganisztánban, Kunduz közelében, mikor a katonákat szállító terepjáró felborul.

Ezek voltak a legfontosabb cikkeink ma reggelig

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek