A gázmező eredeti tulajdonosát 58 ezer forinttal “kártalanították”

Megosztás

Nagyon sok sebből vérzik a békési gázmező megszerzése, se hatástanulmány, se hozzájárulás. A kártalanítás mértéke pedig a siralmas és a nevetséges között található.

Valótlanul állította az építési engedélyt kiadó határozatában a bányafelügyeleti hatóság, hogy a beruházó megszerezte a tulajdonosok hozzájárulását, a termőföldért szinte zéró kártalanítást kapott, ráadásul azt sem érti, miért nem kellett az engedély kiadásához előzetes környezetvédelmi hatástanulmányt készíteni – a Magyar Narancs cikke szerint ezekkel a problémákkal szembesítette a hatóságokat annak a Békés megyei mezőgazdasági területnek a tulajdonosa, akinek a földjén nemrégiben gázkutat fúrtak. Erről a Borsod24 is beszámolt.

Az ügyben az érintett földtulajdonos a megyei ügyészségnek és a bányafelügyeletnek is levelet írt korábban. A Békés Vármegyei Főügyészség a beadványt panaszként kezelte, és megállapította: a kivitelezési engedélyezési eljárás közben a bányafelügyeleti hatóság tényleg azt rögzítette, mintha rendelkezne az adott földtulajdonos hozzájáruló nyilatkozatával, holott ez nem így volt. A bányafelügyelet az ügyészségi megállapítás után „a nem létező tulajdonosi hozzájárulás hiányát mégis meglévőnek beállító határozat egyik pontját ennek megfelelően a valósághoz igazították”.

Ráadásul az ingatlan tulajdonosa csupán 58 000 forintot kapott kártalanításként azután, hogy az addig mezőgazdasági művelésben lévő földterület jókora részét a gázkút céljaira kihasították, és arra bányaszolgalmi jogot alapítottak. Miközben a tulajdonos szerint a „jó minőségű és egybefüggő, 13-14 hektáros mezőgazdasági földterület a gázkitermelés közvetett és közvetlen hatásai miatt gyakorlatilag elértéktelenedett és forgalomképtelenné vált” – írja a lap. Emiatt a Szegedi Törvényszéken perelnek egy tisztességes összeg érdekében, valamint levelet írtak mások mellett Orbán Viktor miniszterelnöknek, amiben „annak belátását kérik a kormányfőtől és a békési kormányhivatal vezetőjétől, hogy a megítélt 58 ezer forintos összeg teljesen irreális” – írja a lap.

A Békés megyei Nyékpusztán – ez Sarkad és Méhkerék között fekszik, közigazgatásilag egy Sarkadkeresztúr nevű településhez tartozik – tavaly augusztusban jártunk, miután a kormány úgy döntött, hogy a magyarországi földgázkitermelést 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárdra emelik, és Nyékpusztán kiemelt beruházássá nyilvánították a földgáz kutatását és kitermelését. (via Telex)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek