Jó reggelt Miskolc! Keddi időjárás, név- és születésnaposok, ezen a napon történt

Megosztás

Ilyen időre számíthatunk

Kedden többfelé süthet ki hosszabb időszakokra a nap. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb délután az északkeleti határ közelében fordulhat elő átmenetileg kisebb eső, egy-egy zápor. Hajnalra helyenként pára, köd képződhet. A délnyugati tájak kivételével sokfelé lesz élénk, erős a nyugati-északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 11 és 18 fok között alakulhat.

Ma őket ünnepeljük

Névnap

Eleonóra, Adolf, Bódog, Germán, Györe, György, Györk, Györke, Lenóra, Leona, Leonóra, Nóra, Patony, Péter, Pető, Zakariás, Zelmira

Az Eleonóra név eredete és jelentése: Arab eredetű, az Ellinor névből került a spanyolon és a francián át az angolba, onnan szerte Európába. Jelentése: Isten az én világosságom.

Az Eleonóra név jellemzése: Sikerre és karrierre törekszik, melyért mindent megtesz, hogy elérje. Erős és energikus, néha azonban türelmetlenség jellemzi.

Kutya névnap:

Frédi, Lapi

Cica névnap:

Freddy, Ribizli

Hörcsög névnap:

Fülöp

Születésnaposok

1866 – August von Wassermann német bakteriológus, a szifilisz teszt kidolgozója († 1925)

1893 – Honthy Hanna Kossuth-díjas magyar színésznő, énekesnő, operettprimadonna († 1978)

1896 – Mihalik Kálmán a Székely himnusz zeneszerzője († 1922)

1922 – Illovszky Rudolf magyar labdarúgó, edző, a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya († 2008)

1926 – Király Ede olimpiai ezüstérmes, világbajnok műkorcsolyázó († 2009)

1946 – Alan Rickman Golden Globe-díjas angol színész. Első híresebb szerepe a Drágán add az életed gonosz szereplőjének a megformálása volt. Ő Perselus Piton megformálója a Harry Potter filmekben, valamint a nottinghami bíró a Robin Hood – A tolvajok fejedelme című filmben. († 2016)

1949 – Gáti Oszkár Jászai Mari-díjas magyar színész. Jellegzetes hangja miatt szinkronszínészként is foglalkoztatják. Leghíresebb hangjai Sylvester Stallone, Liam Neeson, Arnold Schwarzenegger, Jean-Paul Belmondo és Samuel L. Jackson, de a Bud Spencer-filmekből ismert Salvatore Borghese (Bunkó vagy, Bugsy!) magyar hangja is ő az emlékezetes …És megint dühbe jövünk c. filmben.

1963 – William Baldwin amerikai színész

1976 – Fodor Rajmund olimpiai bajnok vízilabdázó

1979 – Jennifer Love Hewitt amerikai színésznő

1982 – Benedek Dalma magyar kajakozónő

1982 – Hajnal András magyar műugró

Erről híres a mai nap

  • Ma van az anyanyelv nemzetközi napja. Banglades javaslatára az ENSZ (UNESCO) 1999-ben február 21-ét nemzetközi anyanyelvi nappá nyilvánította. 2000-ben ünnepelték először. A világnapot annak emlékére tartják, hogy 1952-ben Bangladesben az urdut nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé, noha a bangladesiek anyanyelve a bengáli. Február 21-én Dakkában a diákok fellázadtak az anyanyelv elnyomása ellen. Ekkor a rendőrség összetűzött a tüntetőkkel és öt diákot megöltek. A bangladesiek akkor az anyanyelv napjává nyilvánították a napot.
  • Ez a nap az idegenvezetők nemzetközi napja (International Tourist Guide Day). 1985 óta számos országban megünneplik, oly módon, hogy az idegenvezetők saját honfitársaiknak mutatják be városukat ellenszolgáltatás nélkül, hogy azok a városuk érdekességeit jobban megismerjék.
    Ma van Damiani Szent Péter ünnepe a katolikus egyházban

Ezen a napon történt

1711 – II. Rákóczi Ferenc elhagyja Magyarországot.

1916 – Megkezdődik Verdunnél az I. világháború legvéresebb csatája.

1953 – Francis Crick és James D. Watson bejelenti a DNS molekula kettős-spirál szerkezetének felfedezését.

1969 – A szovjet holdprogram céljára épített N–1 óriásrakéta felrobban az indításnál.

Ezek voltak a legfontosabb cikkeink ma reggelig

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek