Újra sztrájkba kezdhetnek a tanárok márciusban

Megosztás

Ha nem történik addig előrelépés, egy hónap múlva határozatlan idejű munkabeszüntetés indulhat.

Március 16-ától határozatlan idejű sztrájkot hirdet a szakképző intézményekben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), ha addig nem történik érdemi előrelépés a szakképzésben dolgozókat érintő sztrájkkövetelésekkel kapcsolatban – írja a Népszava.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője azt mondta, a szakszervezet hamarosan levélben fordul Nagy Márton miniszterhez, hogy javasoljon időpontot az egyeztetések megkezdésére. A határozatlan idejű sztrájkot abban az esetben is meghirdetik, ha az egyeztetés kezdeményezése sikertelen marad.

A PDSZ szakképzési sztrájkbizottságának négy fő követelése van:

  • legalább a közoktatásban követelt béremeléssel azonos mértékű fizetésemelést kapjanak a szakképzésben dolgozók is,
  • a szakképzésben dolgozók egy évre vetített munkaidőkerete szűnjön meg, helyette első lépésként vezessék be a közoktatási törvény szerinti heti 22 kötelező óraszámot,
  • a szakképzésben dolgozók kapják vissza a közalkalmazotti törvény szerint járó jogaikat és védelmet, amiket elveszítettek, miután a kormány megszüntette közalkalmazotti jogviszonyukat,
  • illetve hozzanak létre egy önálló oktatási minisztériumot, hogy az oktatás teljes rendszere egy irányítás alá kerüljön az óvodától az egyetemig.

A PDSZ ügyvivője szerint március 16. egy szimbolikus dátum, akkor lesz pontosan egy éve, hogy a szakszervezetek a közoktatásban is határozatlan idejű sztrájkot hirdettek.

(via 444.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek