Szélsőségesek brutálisan megvertek három járókelőt Budán

Megosztás

„Szombaton a Széll Kálmán tér és a Szilágyi Erzsébet fasor találkozásánál megvertek három békés járókelőt minden ok nélkül, a támadók tettét csupán szélsőséges ideológiák vezérelték” – írta közösségi oldalán Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere vasárnap. Szombaton ekkortájt nem messze, a Budai Várból kifelé vonultak szélsőjobboldaliak, akik – hiába tiltotta meg a rendőrség – a náci német és magyar alakulatok 1945-ös kitörésére emlékeztek fáklyás vonulással.

A rendőrség tájékoztatása szerint a helyszínen két embert elfogtak, akik ellen csoportosan elkövetett garázdaság bűntett és súlyos testi sértés bűntett megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Őrsi kiemelte, hogy az I. és XII. kerülettel közös emlékezést indítottak Budapest ostromára három évvel ezelőtt, hogy tisztábban lássák a történelmet, és világossá tegyék:

nincs helye a gyűlöletnek Budán.

A polgármester hozzátette: “Budán mindenki békére vágyik, és ezért a békéért mindent meg fogunk tenni. Közösen emlékezünk, hogy múltunk sebei és traumái gyógyulhassanak ahelyett, hogy újabb traumákat és sérelmeket termelnének”, valamint jobbulást kívánt az áldozatoknak.

A Mazsihisz beszélt az egyik áldozattal, aki elmondta, hogy a neonáci, militáns külsejű, mintegy 20 fős magyar banda hátulról támadta meg az öt fős társaságot, állítólag azért, mert antifasiszta tüntetőknek tartották őket. Annak a fiatalembernek, aki beszélt az esetről, betört a koponyacsontja és az orra, továbbá letört három foga. Elmondása szerint a támadók között voltak a hazai szélsőjobboldal ismert figurái. 

Kép forrása: HVG

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek