Rendkívüli körülmények között dolgoznak a miskolci életmentők Törökországban

Megosztás

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a miskolci Spider Mentőcsoport is részt vesz a mentési munkálatokban a törökországi földrengés által sújtott területeken. A hattagú magyar alakulat kedd este érkezett a térségbe, és éjszaka már meg is kezdték a kutatást a túlélők után.

A repülőre várva (fotó: Hajdú Speciális Kutató-Mentő Egyesület)

Lehoczki László, a Spider vezetője a LEGOTT, a Hajdú, a Főnix és az Életjel mentőcsoportok egy-egy specialistájával, illetve az évek óta vele együtt dolgozó nevelt lányával, Nikivel, valamint négy mentőkutyával Smile-al, King-el, Nózival és Hope-al indult el a Liszt Ferenc Repülőtérről kedd reggel Törökország felé. Lehoczki felesége, Beatrix tegnap arról adott értesítést, hogy a csapat tagjai eddig 15 halottat emeltek ki a romok közül, emellett sikerült egy túlélőt is megmenteniük. A munkálatokat rendkívül nehéz körülmények nehezítik: a térséget nagyon erős utórengések sújtják, emellett nagyon hideg van, a telekommunikáció szakadozik (az itthoniakkal például csupán 1-2 percig tudnak telefonon kommunikálni), az internet pedig egyáltalán nem működik. Az életmentők jól vannak, de nagyon fáradtak, alig van lehetőségük pihenésre.

Lehoczki szerint a katasztrófát követő három napban van a legnagyobb esély a túlélésre a romok között rekedtek számára. Öt napnál még mindig van vékonyka remény, utána viszont már végzetesen csökken az esély.

A BBC értesülései szerint eddig körülbelül 16 ezren haltak meg Törökországban és Szíriában a földrengés következtében, illetve több ezren ragadtak a romok között étel és víz nélkül.

Forrás: boon.hu, Lehoczki László Official, bbc.com

Kapcsolódó cikkek