„Orbán csak viccelt, amikor az EU-ból való kilépésről beszélt”

Megosztás

Ismét pontosított a zárt körű beszélgetés részleteiről beszámoló amerikai újságíró: állítása szerint elsőre nem helyezte kontextusba a kormányfő válaszát.

Csak viccelt Orbán Viktor, amikor azt válaszolta a maradna-e az Európai Unióban kérdésre, hogy „határozottan nem” – állítja a Népszavának küldött levelében Rod Dreher. Az amerikai újságíró a The American Conservative blogján számolt be arról a háttérbeszélgetésről, amit még a múlt héten tartott a magyar miniszterelnök a külföldi sajtó néhány újságírójának, akik részt vettek a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján. Rod Dreher eredeti cikkében szerepelt Orbán „határozottan nem” válasza, később azonban ezt áttírták.

Népszava a változtatás okát szerette volna megtudni Drehertől, aki azt írta nekik: „az eredeti posztban nem magyaráztam el kellőképpen, hogy a miniszterelnök milyen kontextusban tette a megjegyzését. Egyértelműen viccelt, amikor azt mondta, hogy határozottan nem maradna az Európai Unióban. Mosoly futott át az arcán”.

Dreher cikkében jelenleg a következő megfogalmazás szerepel: „Orbán azt mondta, hogy személyesen számára fájdalmas, hogy Magyarország az unió tagja, amely folyamatosan szekálja, de nem kérdés, hogy Magyarország az Európai Unióban marad, mert a gazdasági jólétünk ennek a függvénye. Ennek ellenére nehéz elviselni, hogy az EU vezetése össze-vissza taszigálja Magyarországot. Orbánnak személy szerint bármilyen nehéz is kezelnie az uniós bürokráciát, muszáj megtennie, mert ez Magyarország nemzeti érdeke”.

Dreher azonban ezt is máshogy értelmezi, mint ahogy az elsőre a szövegből következne: szerinte a miniszterelnök azt tartja fájdalmasnak, hogy a gazember szerepét kell játszania, amikor az Európai Unióval foglalkozik. „Ez olyasmi, amit a munkája miatt el kell viselnie. Magyarország gazdasága függ ettől. A továbbiakban arról beszélt, hogy egy politikus mekkora felelősséggel tartozik a választóinak. Tökéletesen érti, hogy a magyar emberek az EU-ban akarnak lenni, ezért az ő akaratuk szerint fog cselekedni, bármennyire is frusztráló ez számára személy szerint” – írta Dreher.

via hvg.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek