Hiába él már 30 éve hazánkban, nem kap letelepedési engedélyt az afgán származású férfi

Megosztás

Először közbiztonsági, később már nemzetbiztonsági kockázatnak minősítették a férfit, akinek magyar feleségétől négy gyermeke született. Hiába mondta ki a Kúria is, hogy jogszerűtlen volt az eljárás – írja az RTL.

Több mint 30 éve él Magyarországon egy afgán származású férfi, Maafi Najibullah, de évek óta nem tudja meghosszabbítani a letelepedési engedélyét. Először közbiztonsági, később nemzetbiztonsági kockázatnak minősítették. Azt mondja, hiába mondta ki a Kúria, hogy nem jelent veszélyt, több mint egy éve választ sem kap a kérelmére.

Najibullahnak varrodája és matracüzemei voltak Magyarországon. Afganisztánban született, de a nyolcvanas évek óta Budapesten él, itt szerzett közgazdász diplomát. Feleségül vett egy magyar nőt, és 4 gyereke született itt.

A Híradónak azt mondta, hosszú éveken keresztül több tucat magyar állampolgárnak adott munkát. Egészen 2019-ig, amikor nem hosszabbították meg a letelepedési engedélyét, ezért szüneteltetnie kellett a cégét, az embereit pedig el kellett küldenie.

Az indoklás szerint azért nem kapott hosszabbítást, mert sérti Magyarország közbiztonságát. A férfi azt mondja: akkor a bevándorlási hivatalnál arra hivatkoztak, hogy több közlekedési szabálysértése volt. Ezt el is ismeri, de szerinte egyik sem volt olyan komoly ügy, ami indokolná a döntést. Ezért beperelte a bevándorlási hivatalt.

A bíróságon megállapították, hogy nem szakszerűen vizsgálták a kérelmét, és meg is semmisítették a bevándorlási hivatal határozatát. Utána új eljárás indult, de a hivatal megint ugyanarra hivatkozva utasította el a kérelmét – mondta Najibullah.

Az új eljárás nem várt fordulatot hozott, 2022 januárjában már arról tájékoztatták, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Hogy miért, azóta sem tudta meg. Elmondta, sem ő, sem a gyerekei nem gyakorlják a vallásukat, a gyerekei inkább keresztények, mint muszlimok.

A férfi ismét bírósághoz fordult, és a harmadik pert is megnyerte, a letelepedési engedélyét azonban azóta sem hosszabbították meg. Azt mondta, hivatalosan 3 hónapon belül kellett volna választ kapnia, mégis több mint egy éve hiába vár erre.

További részletek az RTL Híradó riportjában:

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek