Megbukott a kormány napelemes pályázata

Megosztás

A több mint 43 ezer darab, összesen 153 milliárd forintra rúgó napelemes pályázat közül szerdáig csupán 41 esetben fizettek ki összesen 78 millió forintot. Holott Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szeptember végén még azt ígérte, az év végéig megtörténik a folyósítás.

A kormányzati ígérettel ellentétben a napelemes pályázati pénzeknek még mindig csak elenyésző részét fizették ki a nyerteseknek – derítette ki az Mfor a pályázati honlap legfrissebb adataiból.

A szerdai adatok szerint az RRF 6.2 kódszám alatt futó 43 379 darab pályázatból 35 103-at támogatott az Irányító Hatóság (IH), a támogatási szerződést pedig 34 816 esetben kötötték meg. Ezzel szemben mindössze 41, azaz negyvenegy pályázat esetében történt meg a tényleges kifizetés, ami az összes pályázatnak kevesebb, mint 1 ezreléke! Akkor sem sokkal jobb az érték, ha a leszerződött pályázatok számához viszonyítunk, ebben az esetben a kifizetett pályázatok aránya is csupán 1,2 ezrelék.

Forintosítva ez úgy néz ki, hogy 153,4 milliárd forint értékben érkeztek be pályázatok, az IH eddig 122,1 milliárd forintnyira bólintott rá, és 120,9 milliárd forint értékben meg is kötötték a támogatási szerződéseket. Ezzel szemben mindössze 78 millió 301 ezer 741 forintot fizettek ki. Ez az összes megpályázott pénznek fél ezreléke (!), de a leszerződött összegeket figyelembe véve is csak 6,5 ezrelék az arány.

A pénzek lassú csordogálása akár meglepőnek is nevezhető, hiszen Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a 2022. szeptember 29-i Kormányinfón lapunknak azt ígérte, év végéig megtörténnek a kifizetések. A miniszter szó szerint így fogalmazott:

„Eleve arról volt szó, hogy a kifizetésekre az idei évben sor kerül, ez szerintem tartható is.”

Ehhez képest – mint látjuk – nemhogy nem történtek meg a kifizetések, de még azt sem lehet mondani, hogy kis híján teljesült a kormány ígérete.

Szeptemberben lapunk is beszámolt róla, hogy a napelemekre és komplex napelemes fűtési rendszerekre kiírt pályázatok kapcsán óriási gondok vannak, ugyanis a pályázatok elbírálása akadozik, kifizetések akkor még egyáltalán nem történtek, viszont ezeknek az energiarendszereknek az ára annyira megemelkedett, hogy – bár 100 százalékos támogatottságú pályázatokról van szó – a megpályázott összegek nem fedezik a kivitelezési költségeket.

Kapcsolódó cikkek