A nyugdíjasok örülnek az emelésnek, de tartanak az irigyektől

Megosztás

Több változás érinti idén a 65 év felettieket, bár a nyugdíjrendszer átfogó átalakítása még várat magára. Ezek egy része anyagi természetű, egy másik része pedig a nyugdíj melletti foglalkoztatással kapcsolatos.

“2023. január 1-jétől a nyugdíjakat 15 százalékos mértékben emelik, ami éves szinten 689 milliárd forintba kerül a 13. havi nyugdíjat is beleértve, ami éves szinten 689 milliárd forintba kerül a 13. havi nyugdíjat is beleértve. A 2023. február havi nyugdíjjal együtt utalják a 2023. januári, már emelt összegű nyugdíjjal megegyező összegű plusz juttatást 13. havi nyugdíjként vagy 13. havi ellátásként. Ennek költségvetési vonzata 2023-ban 481 milliárd forint lesz” – írja a Nyugdíjguru portál.

Az idősek természetesen örülnek az emelésnek, viszont attól is tartanak, hogy ezzel sok “irigyet szereznek maguknak”.

“Pedig kár irigykedni, mert az idősek nem vesznek már maguknak se ruhát, se bútort. Akinek van gyereke és unokája, az leginkább rájuk költi és nekik adja a plusz pénzt”- vélekedett Horváthné Pozsonyi Szilvia, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Össznyugdíjasok Egyesületének elnöke. A 13. havi nyugdíjat sok idős a nyári üdülésére teszi félre.

Amíg Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében átlagosan 144 ezer forintot, addig Budapesten 185 ezer forintot kaptak a nyugdíjasok 2022-ben a KSH adatai szerint.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek