Ha a tűzijáték jön, a kutyák mennek

Megosztás

Évről évre változatlan az a tendencia, hogy szilveszterkor rengeteg kutya rémül halálra és menekül otthonról fejvesztve, a petárda és tűzijáték okozta zaj miatt. Négylábú kedvenceinknek sajnos nem tudjuk elmagyarázni, mi és miért történik, a reakciójuk pedig teljesen kiszámíthatatlan. Éppen ezért ebben a helyzetben a gazdin a felelősség: megfelelő felkészüléssel és odafigyeléssel megelőzhetőek a balesetek.

„Január elseje óta 15 kutya érkezett hozzánk. Ebből kettőnek lett meg a gazdája” – mondta el portálunknak Horváth Rita, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) telephely vezetője.

Hozzátette: Számos kutya csak napok után kerül elő, mivel több napot is retteghetnek egy bokor tövében. Sajnos valamikor sérülés nélkül sem ússzák meg. Idén az egyik kutyát át kellett szállíttatnunk Nyíregyházára, mivel többszörös csonttörést szenvedett.

Bárki, aki esetleg már veszítette el akár pár pillanatra is a kedvencét, tudja, hogy mekkora megrázkódtatás. Viszont annál boldogabb az egymásra találás. Sándor Gabriella Odett rendkívül hálás a Miskolcon láttam csoportnak, mert kétszer is felismerték és megtalálták kedvencét.

„Teljesen egyértelmű, hogy az éjszakai durrogtatás miatt rémült meg, mert nem egy ijedős kutya, konkrétan azt sem tudjuk, hol ment ki. Sajnos ilyenkor gyakorlatilag semmi sem lehetetlen számára. Nagyon félt és zavart volt, amikor megtaláltuk” – mesélte.

De kik azok, akikre nem gondolunk?

Az állatokon kívül a csecsemőkre, az autizmussal élőkre és az epilepsziás emberekre is ugyanúgy veszélyes a petárda és tűzijáték hangja.

Szinte minden állatvédő egyesület és jóérzésű ember ír és oszt meg posztokat azzal kapcsolatban, hogy ne petárdázzunk. Ám ezekben az írásokban nagyon ritkán esik szó arról, hogy a petárda és a tűzijáték hangja nemcsak az állatokban kelt félelmet és nyugtalanságot, hanem a kisgyermekekben is. Arról pedig még kevesebbet beszélünk, hogy az autizmussal élők is sok félelemmel élik meg ezeket a napokat, heteket.

Sok autizmussal élőnél rohamot válthat ki a rendkívül hangos zaj és az erős fény.

„Az autizmus túlélési, illetve viselkedési stratégia. Az érintett személyek megpróbálnak az őket körülvevő valóságban eligazodni. Megpróbálnak a külvilág elvárásainak eleget tenni, erre azonban képtelenek. Ezért alakul ki náluk az a jellegzetes és egyben minden embernél mégis más formában megjelenő viselkedésforma, amivel belső biztonságukat próbálják megőrizni a külvilággal szemben.” (Dr. Bánffy Eszter)

Talán nem is kell tovább fejtegetni, hogy miért kellene úgy döntenie sok embernek, hogy a petárdázás, tűzijáték helyett valamilyen más módon élje ki afeletti örömét, hogy ismét véget ért egy év.

Kapcsolódó cikkek