Putyin holnap 12 órától egyoldalú tűzszünetre adott utasítást

Megosztás

Az oroszok pénteken déltől másnap éjfélig nem fognak lőni senkire – legalábbis erre adott utasítást az elnök. Mindez az ortodox karácsony miatt lesz így.

Putyin utasítást adott Szergej Sojgu védelmi miniszternek, hogy január 6-án 12 órától, január 7-én éjfélig az ukrajnai  front teljes vonalán léptessen életbe egyoldalú tűzszünetet. A tűzszünet az ortodox karácsony napjára vonatkozik – közölte az orosz állami média és a TASZSZ Telegram-csatornája.

A „karácsonyi fegyvernyugvást” Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája kezdeményezte: az ő felhívása „az ukrajnai konfliktusban részt vevő valamennyi fél” számára szólt. Felhívását csütörtökön az orosz ortodox egyház honlapján tették közzé.

A pátriárka a fegyvernyugvásra és a karácsonyi tűzszünetre annak érdekében szólított fel, hogy az ortodoxok részt vehessenek a templomokban megtartandó liturgián.

Néhány órával ezelőtt Recep Tayyip Erdogan török elnök szintén egyoldalú tűzszünet elrendelését kérte Putyintól csütörtökön (bár nem csak egy napra), mivel szerinte ezzel lehetne támogatni a békére való törekvést. Erről a Reuters számolt be, az orosz állami média oldalán azonban a két elnök beszélgetésének leiratából kimaradt Erdogan tűzszünetre vonatkozó javaslata. (via Hvg)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek