LMP: A tüzelőanyag lassan luxuscikké válik

Megosztás

Tetlák Örs érdi alpolgármestert, az LMP elnökségi tagja arra hívta fel a figyelmet szerda reggeli sajtótájékoztatóján, hogy megoldást kell találni a háztartási hulladékkal fűtés megakadályozására, hiszen ez egyre inkább elterjedt gyakorlat, de rendkívül káros és egészségtelen. Különösen veszélyes a gyerekekre, születendő magzatokra, krónikus betegségekben szenvedőkre.

„A tüzelőanyag lassan luxuscikké válik” – mondta ki a szomorú igazságot az alpolgármester. Egyre többen égetnek olyan anyagokkal – bontott nyílászárókkal, vegyszerekkel kezelt fával, bálás ruhával, kárpitozott bútorokkal, műanyagokkal, autógumival – amelyek elégetésével halálos mérgeket juttatnak a levegőbe.”

“A háztartási hulladékégetés az energiaszegénység olyan széles körben elterjedt formája, amely rendkívül veszélyes, mert súlyos levegőszennyezést okoz, és évente több mint tízezer magyar ember korai halálához vezet. Egyetlen hulladékkal fűtő háztartás kilométeres körzetben képes a levegőt tönkretenni.”

„Ahogy a probléma komplex, a megoldás is az. A kormánynál azonban évek óta süket fülekre találunk – szögezi le az alpolgármester. – Tétlenül hagyják, hogy emberek százezrei éljenek szennyezett levegőben. Az állam egyre inkább kivonul a szociális ellátások támogatásából, holott fel kellene ismernie, hogy azonnali érdemi cselekvésre van szükség. Hiszen a szeméttel való fűtés nemcsak szociális, hanem gazdasági kérdés is. Olyan összetett probléma, aminek megoldásában nem szabadna magukra hagyni az önkormányzatokat és a civil szervezeteket.”

Tetlák szerint három azonnali teendője volna a kormánynak.

  1. Szemléletformáló kampányokat indítani. Az esetek harmada ugyanis információhiányból vagy felelőtlenségből fakad.
  2. Épületfelújítási és korszerűsítési programokat kezdeményezni rászorult családok számára, költségeik érdemi csökkentése érdekében. A szeméttel való fűtés motivációja az esetek 15 százalékában a szegénység.
  3. Szigorú és következetes hatósági fellépéssel kell visszaszorítani a nemtörődömségből szennyezők károkozását.
Tetlák Örs (forrás: érdmost.hu)

„A fenti intézkedéscsomag csak együtt működne jól – hangsúlyozza Tetlák Örs. – A szemléletformálás nem sokat ér, ha drága orosz gázzal a legrosszabb minőségű és energiahatékonyságú épületekből fűtjük az utcát. Ugyanez érvényes a szankcionálásra: hiába lenne lehetőség több százezres bírság kiszabására, ha nincs olyan megfelelő hatáskörrel és kapacitással rendelkező hatóság, amely érdemben intézkedni tud a helyszínen.”

Tetlák Örs azt tanácsolja, hogy a szegénység okán szennyezők, illetve, akiknek nem telik tüzelőre, forduljanak az önkormányzatokhoz. Bár az önkormányzatok bárki másnál eredményesebben megkülönböztethetnék a szociális rászorultságot a nemtörődömségtől, a levegőszennyezés elleni fellépéshez szükséges hatáskörök ma a kormányhivataloknál vannak, hivatali időn kívül pedig a rendőrség vállát nyomják.

Tetlák szerint a kormánynak mihamarabb szociális alapú rezsitámogatási rendszert kellene kidolgozni, hogy elsősorban a rászoruló családok kapjanak érdemi segítséget. Ennek hiányában az önkormányzatokra fog rázuhanni sok, a szociális ellátások terén új belépőnek számító család megsegítésének megoldhatatlan terhe.

Olyanoké, akik eddig ugyan megvoltak támogatás nélkül, de mert elveszítették a munkájukat, vagy kiestek a kedvezményezett árból, nem tudják kifizetni a rezsiszámlájukat. A megemelkedett rezsiárakra tekintettel az érdi képviselő-testület az egyik utolsó ülésén megszavazta, hogy a korábbi 42 ezerről 80 ezer forintra emelték a rászorulók tüzelőtámogatását.

A hatósági áras tűzifa jelenleg – az átgondolatlan szabályozás miatt – épp a rászorulók számára elérhetetlen. Messzire kellene érte menni, és saját költségen szállítani és feldarabolni.

forrás: erdmost.hu

Kapcsolódó cikkek