Kiadta a kormány, melyik település mekkora energiatámogatást kap, Miskolchoz képest Debrecen háromszor annyit

Megosztás

Az önkormányzatoknak fogalmuk sem volt arról, hogy milyen szempontok alapján ítélte oda a kormány a támogatásokat, valamint hogy mikor és hogyan juthatnak a pénzekhez.

Összesen 44 milliárd forint energiatámogatást szór ki a kormány a tízezer lakos feletti településeknek – jelentette be hétfőn este a Miniszterelnökség. A hivatalos közlemény szerint a települések azért szorulnak kormányzati támogatásra, mert „a háború és a brüsszeli szankciók következményeként az energiaárak sokszorosára emelkedtek”, a kormány célja viszont az, „hogy ebben a helyzetben is a legfontosabb közszolgáltatások működése fennmaradhasson”.

Azonban a kormány nem ingyen adja a pénzt: „a támogatásért cserébe pedig mindenkitől takarékosságot kérünk, ezért az érintett önkormányzatok tervet készítettek a lehetséges energiamegtakarítási lehetőségekről”.

A városi és fővárosi helyhatóságokkal Balla György miniszteri biztos és Láng Zsolt kormánybiztos tárgyalt. A hivatalos közlemény szerint „a biztosok mindenkivel tárgyaltak, aki elfogadta meghívásukat az egyeztetésre”. A biztosok javaslata alapján a Miniszterelnökséget vezető miniszter – Gulyás Gergely – 138 városi és 17 kerületi önkormányzat között osztja szét a 44 milliárd forintot.

A teljes lista ide kattintva érhető el.

  • Egymilliárd forint feletti összeget kapott Kecskemét, Pécs, Miskolc, Szeged és Nyíregyháza.
  • A legtöbb pénz azonban Debrecennek jutott: oda hárommilliárd forintot juttatott Gulyás Gergely minisztériuma.

A Miniszterelnökség közleményének megjelenése előtt a Hvg.hu körbekérdezte az önkormányzatokat, hogy tudnak-e bármit a nekik ígért támogatásról, azonban mindenhonnan azt a választ kaptuk, hogy fogalmuk sincs, hogy milyen objektív vagy szubjektív szempontok alapján, pontosan mikor és mennyi pénzre számíthatnak. A pontos összegeket már tudjuk, azonban azt még nem, hogy mikor utalják ki ezeket a pénzeket.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek